"În întreaga UE avem aceleași probleme", a declarat Donaciano Dujo, vicepreședinte al ASAJA, una dintre cele mai mari asociații de fermieri din Spania, pentru postul național de televiziune TVE, conform Reuters.
ASAJA și alte asociații au lansat un apel la proteste începând de joi, dar mulți fermieri au ieșit pe șosele cu tractoarele lor marți, îngreunând traficul în toată țara, în Sevilla și Granada, în sud, până la Girona, în apropiere de granița cu Franța, au declarat autoritățile rutiere.
În ultimele săptămâni, fermierii din țările europene, inclusiv Germania, Franța și Belgia, au organizat proteste care, pe alocuri, au devenit violente.
Ministerul spaniol al Agriculturii a anunțat marți că va oferi un ajutor suplimentar de 269 de milioane de euro către aproape 140.000 de fermieri pentru a atenua impactul secetei de lungă durată și al războiului din Ucraina.
Cel puțin 14 autostrăzi din regiunile Catalonia, Andaluzia, Castilla La Mancha și Valencia au fost blocate, potrivit datelor oficiale de trafic.
Manuel Zamudio, un fermier în vârstă de 46 de ani din orașul Ronda din sudul țării, a dat vina pe marii retaileri, acuzându-i că manipulează piața.
"Politicienilor le pasă doar de marile lanțuri de magazine. Noi, fermierii, am fost vânduți", a adăugat el.
În Girona, sute de tractoare care purtau pancarte cu sloganuri precum "fără agricultori nu există hrană" au blocat o autostradă, în timp ce protestatarii au dat foc la cauciucuri.
Fermierii spun că normele exigente impuse de UE pentru protejarea mediului îi fac mai puțin competitivi decât colegii lor din alte regiuni, cum ar fi America Latină sau din afara UE.
"Petrecem mai mult timp ocupându-ne de birocrație decât pe câmp", a declarat pentru Reuters fermierul Eva Garcia în orașul Vitoria din nordul țării, adăugând că politica agricolă comună a UE "ne sufocă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.