Valoarea tichetului de creșă a crescut în această lună de la 600 la 620 de lei, conform unui ordin publicat pe 29 septembrie în Monitorul Oficial. În prezent, există doi emitenți de tichete pe suport electronic pentru creșă, în contrast cu situația anterioară, când nu erau incluse tichetele de creșă pe lista acestor emitenți, problema fiind discutată și în Parlament.
Ordinul comun nr. 2.654/1.925/2023, care stabilește valoarea sumei lunare indexate acordate sub formă de tichete de creșă pentru semestrul II al anului 2023, a fost publicat vineri în Monitorul Oficial și prevede o majorare cu 20 de lei a valorii tichetului.
Conform ordinului, începând din luna octombrie 2023 și pentru restul anului, precum și pentru primele două luni din 2024, valoarea lunară a tichetului de creșă este de 620 de lei, în creștere față de valoarea anterioară de 600 de lei.
Tichetele de creșă reprezintă una dintre modalitățile prin care angajatorii pot sprijini financiar angajații părinți care nu sunt în concediu de creștere și își duc copiii la creșă sau îi lasă în grija bonei autorizate. Aceste tichete se acordă lunar, conform unor proceduri stabilite prin lege și detaliate la nivel de angajator, și nu sunt supuse contribuțiilor sociale obligatorii. Suma maximă acordată sub forma tichetelor de creșă nu poate depăși lunar suma prevăzută prin ordin de ministru pentru fiecare copil aflat la creșă.
Recent, Ministerul Finanțelor a publicat o listă actualizată a unităților emitente de tichete pe suport electronic din România, unde se poate observa că există în prezent două astfel de unități - UP România și Edenred. Aceasta este o evoluție notabilă, având în vedere că până nu demult nu exista nicio unitate de emitere a tichetelor de creșă pe suport electronic.
De asemenea, a fost înaintată în Parlament o propunere legislativă care prevede acordarea contravalorii în lei a tichetelor de creșă direct către creșe sau unități asimilate acestora, ca excepție de la regula acordării beneficiului doar pe cardurile electronice de bilete de valoare. Această propunere a fost aprobată de Senat, iar acum se află în dezbaterea deputaților pentru votul decisiv. Atunci când a fost inițiată, pe piață nu exista niciun emitent de tichete de creșă pe suport electronic, ceea ce a stat la baza propunerii de acordare a contravalorii în lei angajaților sau direct creșelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.