China raportează de luni de zile o creștere a numărului de boli respiratorii. Rapoartele din mass-media chineză au descris cozi lungi la spitalele de pediatrie, iar medicii au declarat că valul din acest an pare să fie mai sever decât cel din anii precedenți, notează The New York Times.
Oficialii chinezi au atribuit îmbolnăvirile unor agenți patogeni cunoscuți, cum ar fi gripa, SARS-CoV-2 - virusul din spatele pandemiei de coronavirus - și mycoplasma pneumoniae, o bacterie comună care provoacă de obicei boli ușoare la copii.
Dar unele știri și relatări din mass-media sociale au descris mulțimi de copii în spitale cu pneumonie, fără a preciza cauza exactă a bolii. Miercuri, Organizația Mondială a Sănătății a solicitat mai multe informații din partea Chinei.
"Nu este clar dacă acestea sunt asociate cu creșterea generală a infecțiilor respiratorii raportate anterior de autoritățile chineze sau sunt evenimente separate", a declarat joi, într-o declarație, O.M.S.U., o agenție a Națiunilor Unite.
Atât în timpul epidemiei de SARS din 2003, cât și în timpul pandemiei de coronavirus care a început în 2020, supravegherea și raportarea bolilor infecțioase de către China au atras atenția și criticile la nivel mondial. De ambele ori, oficialii au ascuns cazurile timpurii și au respins cererile oficialilor din domeniul sănătății de peste hotare, inclusiv ale O.M.S.U., pentru mai multe informații și acces la datele pacienților.
Mai mulți experți au declarat în interviuri că actuala creștere a numărului de cazuri ar putea să nu fie un motiv de îngrijorare, menționând că testele suplimentare ar putea lămuri motivele pentru cazurile aparent nediagnosticate. Dar ei au recunoscut că mulți din întreaga lume sunt în alertă sporită față de rapoartele din China.
"Cu siguranță, există îngrijorare cu privire la transparența din China", a declarat Raina MacIntyre, profesor de biosecuritate globală la Universitatea New South Wales din Australia. "Având în vedere istoricul a ceea ce s-a întâmplat cu Covid, cred că O.M.S. a decis să iasă în față, ceea ce este un lucru bun, și să ceară acum informații din China."
O.M.S a declarat că a solicitat rezultate de laborator din grupurile raportate în rândul copiilor, precum și mai multe detalii despre povara actuală asupra sistemelor de sănătate. Aceasta a precizat că este, de asemenea, în contact cu clinicieni și oameni de știință prin intermediul rețelelor sale din China.
Oficialii chinezi nu au recunoscut în mod public preocupările legate de agenții patogeni necunoscuți și nu au răspuns public la declarația O.M.S. În presa internă, aceștia au îndemnat la calm în ceea ce privește creșterea numărului de boli respiratorii, afirmând că această creștere se datorează în parte ridicării celor trei ani de restricții stricte impuse de China asupra coronavirusului.
Aceste restricții au ținut la distanță multe alte boli infecțioase care circulă în mod normal în timpul iernii, ceea ce face ca valul actual să pară mai dramatic, când de fapt este normal, a declarat Tong Zhaohui, directorul Institutului de boli respiratorii din Beijing, la o conferință de presă găzduită de Comisia Națională de Sănătate din China la 13 noiembrie.
Comisia Națională de Sănătate nu a publicat statistici generale despre valul de îmbolnăviri. Dar la un spital pentru copii din provincia Anhui, medicii au efectuat 67 de bronhoscopii într-o singură zi, comparativ cu 10 într-o zi normală, potrivit unui raport al guvernului local. Mass-media de stat din orașul Hangzhou, în estul Chinei, a raportat că vizitele pediatrice ambulatorii la un spital s-au triplat față de anul trecut, când restricțiile Covid erau încă în vigoare. Aproximativ 30 până la 40 la sută dintre acești copii au fost diagnosticați cu mycoplasma pneumoniae, se arată în articol.
Apariția cazurilor de pneumonie nediagnosticate nu este în sine un semn al unui nou agent patogen, a declarat profesorul MacIntyre, de la Universitatea din New South Wales. Simptomele asemănătoare pneumoniei sunt destul de frecvente, iar diagnosticarea cauzelor acestora depinde adesea de sistemele de supraveghere și de testare din țările de origine, a spus ea.
În alte țări, bolile infecțioase, în afară de coronavirus, au înregistrat, de asemenea, o creștere bruscă după ce autoritățile au ridicat restricțiile privind pandemia. Este posibil ca același lucru să se întâmple și în China, mai ales că există dovezi că o infecție anterioară cu coronavirusul îi face pe oameni mai sensibili la alte boli. Medicii chinezi au declarat că pacienții din această rundă par să aibă infecții mixte, sau infecții rezistente la medicamente, ceea ce ar putea agrava simptomele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.