Încă de la bun început s-a spus că vaccinurile nazale împotriva COVID-19 sunt de preferat în locul celor injectabile. Dar puțini au fost care au luat în serios aceste vorbe. S-a crezut că e vorba de simplă competiție industrială, de marketing, etc. Pentru mulți, vaccin nazal sună ciudat, parcă neserios.
Deși, pe listele prototipurile actualizate lunar de Organizația Mondială a Sănătății ele figurează alături de celelalte. Unul dintre primele studii pe această temă a fost publicat de oamenii de știință de la Universitatea din Washington în luna august a anului trecut.
Efectele din laborator
Cercetătorii americani au folosit ca bază virusul gripal A și au inserat mutații în genomul acestuia pentru a-l împiedica să se înmulțească, în special prin eliminarea genei neuraminidazei. În locul acesteia, au introdus un segment care codifică domenul de legare a receptorului din proteina spike a coronavirusului.
Medicamentul a fost pulverizat pe șoareci și s-a verificat că nu este toxic și nu provoacă boli. Trei săptămâni mai târziu, anticorpii neutralizanți ai SARS-CoV-2 au apărut în sângele animalelor în cantități comparabile cu cele de la oamenii suprainfectați.
Un tip specific de imunitate
Virusul gripal este des folosit pentru dezvoltarea de vaccinuri vectoriale. În primul rând, de-a lungul timpului a fost foarte bine studiat, în al doilea rând, este inclus în medicamentele împotriva gripei și, în al treilea rând, ARN-ul este ușor de modificat prin genetică inversă.
Autorii lucrării au observat că vaccinul nazal formează un tip specific de imunitate la nivelul mucoasei - imunitatea mucoasă. În plus, dacă se poate găsi o modalitate de a nu priva vectorul purtător de proteina neuraminidază, ar putea fi creat un vaccin cu dublă acțiune - împotriva gripei și a coronavirusului.
Citește și COVID-19. Efectul vaccinurilor asupra femeilor. Experții vor să afle de ce
Se consideră că vaccinurile nazale oferă o imunitate sterilizantă. O persoană nu va fi infectată cu coronavirusul pentru o anumită perioadă de timp, rupând, astfel, lanțul de infecție și încetinind pandemia. Acest lucru este valabil și pentru cei infectați recent cu COVID-19 - aceștia au încă anticorpi IgA specifici în mucoasa nazofaringiană.
Toate vaccinurile injectabile vizează imunitatea sistemică, asigurată de anticorpii IgG care circulă în sânge și, în mod ideal, de celulele T care ucid virusul. Cu toate acestea, imunitatea mucoaselor fie nu este produsă, fie este foarte slabă. Aici intră în joc picăturile nazale. Acestea vor declanșa imunitatea mucoaselor, care va distruge coronavirusul fără a provoca inflamații.
În prezent, se află în diferite faze de testare 8 vaccinuri nazale. Trei dintre ele sunt dezvoltate de specialiști din Rusia, celelalte sunt realizate de experții indieni de la Bharat Biotech, de chinezii de la Bejining WANTAI Biological, de oamenii de știință britanici de la Univeritatea Oxford, de cei americani de la Universitatea Alabama din Birmingham și de specialiștii mexicani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.