Experții consideră că majoritatea pacienților care au primit vaccinul ARNm (Pfizer, Moderna) nu vor mai avea nevoie de doze suplimentare în viitor dacă virusul SARS-CoV-2, sub forma lui actulă, nu suferă mutații semnificative. În același timp, cei care au trecut prin boala COVID-19 și apoi s-au vaccinat, probabil nu vor avea nevoie de doza de rapel, chiar și în cazul unei mutații semnificative a virusului.
După infecție sau vaccinare, există o structură specială în ganglionii limfatici - așa-numitul centru germinal, unde se află limfocitele B, care joacă un rol semnificativ în asigurarea imunității. Cu cât gama lor este mai largă și cu cât aceste celule trebuie să fie implicate mai mult, cu atât vor fi mai susceptibile de a preveni noi mutații ale virusului.
Echipa savantului Ali Hellebedi a descoperit că, la 15 săptămâni după prima doză de vaccin Pfizer, centrul germinal era încă activ la toți cei 14 participanți la studiu. În același timp, nu s-a redus nici numărul de celule de memorie imunologică care recunosc coronavirusul.
Citește și Vaccinurile AstraZeneca și Pfizer. Cât ne apără împotriva variantelor Alpha și Delta
Autorii articolului au atras atenția asupra faptului că aceste rezultate indică faptul că marea majoritate a persoanelor vaccinate vor fi protejate pe termen lung - „cel puțin împotriva actualelor variante ale virusului SARS-CoV-2”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.