"Comitetul (pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă) a ajuns la o concluzie clară: este vorba despre un vaccin sigur şi eficace", a declarat directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, într-o videoconferinţă.
''Beneficiile în ceea ce priveşte protecţia împotriva COVID-19, cu riscul asociat de deces şi spitalizare, depăşesc posibilele riscuri de efecte secundare'', a mai precizat Cooke.
Cu toate acestea, agenţia ''nu poate exclude definitiv'' o legătură între vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 şi problemele rare de coagulare a sângelui, a mai spus directoarea.
''Pe baza probelor disponibile şi după zile de analiză aprofundată'' a datelor disponibile, ''nu putem cu toate acestea exclude definitiv o legătură între aceste cazuri şi vaccin'', a adăugat Cooke.
Citește și Vaccinul AstraZeneca. Experții din Cehia știu ce trebuie făcut
Raportări provenite din mai multe ţări referitoare la efecte adverse precum probleme de coagulare a sângelui au determinat mai multe state să sisteze vaccinările cu serul AstraZeneca, decizie care a avut drept efect încetinirea campaniei de imunizare şi aşa lente din Uniunea Europeană.
La 29 ianuarie, EMA a dat undă verde acestui vaccin dezvoltat de laboratorul britanico-suedez AstraZeneca şi Universitatea Oxford.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.