În lucrarea lor, specialiștii americani explică faptul că motivul acest efect nedorit îl constituie prezența adenorivirusului uman recombinat Ad5, ce joacă rol de vector, adică de furnizor al proteinei de coronavirus, împotriva căreia se formează răspunsul imunitar.
Rol îndeplinit, potrivit oamenilor de știință, de proteina-S (proteina spike), care se leagă de receptorul uman ACE2 și pătrunde în interiorul celulei. În mod normal, vectorii adenovirali sunt siguri, iar adenovirusurile provoacă banala răceală.
Cu toate acestea, vectorul adenoviral specific Ad5 a fost folosit anterior de cercetători pentru dezvoltarea vaccinului împotriva HIV, iar testele pentru acest preparat au arătat că el antrenează un efect absolut opus, amplificând probabilitatea de a contracta HIV.
Citește și Covid-19. Avertisment în Germania: Virusul își face de cap!
Chiar dacă mecanismul rămâne încă neclar, se crede că efectul este legat, oarecum, de activitatea crescută a sistemului imunitar, incapabil să protejeze toate celulele, ce cad, astfel, victimele HIV. Totuși, ca acest lucru să se întâmple trebuie ca o anumită cantitate de HIV să ajungă în organismul uman.
Dezvoltatorii de vaccinuri afirmă că sunt conștienți de acest risc, dar subliniază că renunțarea la vectorul Ad5 ar putea să nu fie cea mai bună soluție, deoarece el asigură un răspuns imunitar bun împotriva noului coronavirus. În prezent, sunt în curs de analiză posibilele mecanisme de efect secundar
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.