Astfel, expertul rus a declarat că specialiștii ruși au început să lucreze la respectivul vaccin cu mult înainte de izbucnirea pandemiei de covid-19, declarată de OMS la începutul lunii martie. În cazul de față, cu mult timp înainte nu înseamna un an, doi, trei sau șase. Nu.
Potrivit lui Ghințburg, la tehnologia de realizare a vaccinului au lucrat trei generații de oameni de știință, mai precis 25 de ani. Inițial, se intenționa să fie folosită pentru terapia genică, atunci când în organismul unui om sănătos se introduce o genă pentru înlocuirea celei deteriorate. În 2014, tehnologia a fost utilizată pentru proiectarea vaccinurilor vectorială, în special împotriva virusului Ebola.
Primul vaccin împotriva unui coronavirus a fost creat pe baza acestei tehnologii în urmă cu 2-2,5 ani în urmă. Atunci se dorea dezvoltarea unui preparat împotriva virusului MERS, care provoacă așa numitul sindrom respirator din Orientul Mijlociu. După a doua fază de teste clinice, experții Insitutului N. Gamaleia s-au orientat spre covid-19.
Citește și Coronavirus. Testul care îți spune ce ai: gripă sau covid-19
”Când ni s-a cerut să facem un vaccin, la sfârșitul lunii februarie, știam deja toate detaliile preparatului pe care trebuie să îl construim. Nu trebuia decât să înlocuim secvența virusului MERS cu secvența covid-19 în aceiași vectori, în aceleași doze”, a detaliat Ghințburg, adăugând că oamenii de știință cunoșteau, deja, ce doze trebuie aplicate la animale și ce doze la om.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.