Ideea acestui certificat de vaccinare, inițiativă ce aparține Greciei, a fost salutată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și catalogată drept ”un demers absolut necesar. Aceasta este o necesitate medicală și, prin urmare, este calea corectă de urmat. Desigur, trebuie să existe o recunoaștere reciprocă, așa cum a cerut Organizația Mondială a Sănătății (OMS)”, a spus șefa Executivului UE.
Ce spun însă oficialii români?
"Este o lege care este în Parlament de trei ani de zile, nu are nicio legătură cu campania de vaccinare pe care o avem acum. Este un proiect în Parlamentul României. Acel document este un copy-paste al politicilor din ultimii trei ani, deci nu are nicio legătură cu ce se întâmplă. (...) Nu s-a discutat. L-am văzut şi pe secretarul de stat Raed Arafat care a spus foarte clar şi o spun şi eu: campania de vaccinare împotriva coronavirus nu va fi obligatorie, nu se pune aşa ceva în discuţie", a declarat premierul Florin Cîţu.
”E bine să clarificăm. Este o lege care este în Parlament. Nu se pune problema, nu există nicio legătură între această lege şi vaccinarea anti-COVID-19. A fost o confuzie. Vorbim despre o lege care este în Parlament, ar putea să aibă un parcurs sau altul”, a afirmat, la rândul său, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu.
Rămâne o întrebare
Mai trebuie spus că, în varianta Legii vaccinării, depusă spre dezbatere în Parlament în anul 2017, care a trecut de Senat, se prevede că "în cazul vaccinărilor obligatorii, consimțământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat".
Citește și Vaccin COVID-19 omologat de OMS. Despre ce este vorba
Un amendament adoptat în Camera Deputaților, spune că "toate vaccinările efectuate adulţilor si copiilor se fac doar în baza acordului expres și prealabil al pacientului sau al reprezentantului legal". Motivarea este că "orice act medical necesita acordul pacientului sau al reprezentantului legal. Vaccinarea, ca orice act medical, trebuie să respecte dispozițiile Constituției României și legilor în vigoare".
Totuși, rămâne întrebarea: dacă se va ajunge la introducerea unui pașaport de vaccinare, în baza căruia se va putea călători oriunde în lume, fără teste, fără carantină, vaccinarea va deveni, oarecum, obligatorie?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.