Vaccinarea anti-COVID-19. Oamenii de știință promit o adevărată REVOLUȚIE

Simona Haiduc |
Data publicării:
Marea Britanie propune a patra doză de vaccin anti-COVID persoanelor vulnerabile
Marea Britanie propune a patra doză de vaccin anti-COVID persoanelor vulnerabile

La doi ani de la izbucnirea pandemiei, la mai mult de un an decât a fost dezvoltat primul vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2, oamenii de știință promit o adevărată revoluție în domeniul vaccinării.

Un vaccin nazal împotriva COVID-19 va schimba situația la nivel mondial - nu va mai fi nevoie de un medic pentru a-l administra, spun oamenii de știință australieni care studiază tehnologia de pulverizare. În cazul în care noua tehnologie se dovedește a fi eficientă, sarcina lucrătorilor din domeniul sănătății ar putea considerabil simplificată. 

Specialiștii australieni efectuează cercetări pentru a determina dacă vaccinurile COVID-19 pot fi administrate exclusiv cu ajutorul unui spray nazal - o inovație care, potrivit acestora, ar putea avea "implicații uriașe" la nivel mondial.

Potrivit Daily Mail, tehnologia, dacă va fi eficientă, ar putea contribui la ușurarea sarcinii lucrătorilor din domeniul sănătății care se ocupă de administrarea serurilor, la reducerea deșeurilor medicale și la asigurarea unui acces mai bun la vaccinuri în țările în curs de dezvoltare.

Pneumologii Daniela Traini și Paul Thordarson, membri ai Rețelei de producție și cercetare a vaccinului ARN din New South Wales, Australia, au primit o subvenție de 100.000 de dolari din partea guvernului pentru un studiu preliminar dedicat spray-ului vaccinal.

Tehnologia de pulverizare nazală, numită NanoCelle, nu necesită administrarea vaccinului de către un medic și este deja utilizată pentru a administra medicamente folosite pentru a ameliora durerea din organism. Profesoara Traini spune că cercetările sale se vor concentra asupra faptului dacă spray-ul nazal poate administra o doză de vaccin în nas, astfel încât acesta să rămână "intact" și "complet funcțional".

Citește și De ce repetarea dozelor booster ar slăbi sistemul imunitar

"Vaccinurile ARNm existente, cum ar fi Pfizer și Moderna, se administrează intravenos și necesită o răcire specială", spune Daniela Traini. - Dacă această cercetare va avea succes, ar putea permite ca și alte vaccinuri cu ARNm să fie administrate cu ajutorul unui spray nazal, ceea ce ar aduce o serie de beneficii."

Potrivit cercetătorului, noua modalitate de a livra vaccinuri cu ARNm, care în prezent trebuie să fie depozitate congelate, în zone fără electricitate sau refrigerare, s-ar putea dovedi "extrem de importantă". "Ar putea schimba regulile jocului nu doar pentru zonele izolate din Australia, ci și pentru lumea a treia", spune profesorul Traini.

O serie de alte vaccinuri, inclusiv cele antigripale, sunt deja administrate prin pulverizare nazală. 
Profesorul Traini spune că picăturile administrate pe cale orală, prin înghițire, "nu vor funcționa" pentru vaccinurile cu ARNm, deoarece acestea vor fi descompuse de procesele digestive ale organismului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9771
USD
Azi 4.5998
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.6005
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5998 RON
GBP flag1 GBP = 5.9509 RON
CHF flag1 CHF = 5.2151 RON
AUD flag1 AUD = 2.8796 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.2014 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4393 RON
SEK flag1 SEK = 0.4599 RON
XAU flag1 XAU = 463.2781 RON
Monede Crypto
1 BTC = 389087.15RON
1 ETH = 8647.49RON
1 LTC = 382.38RON
1 XRP = 9.67RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel