Experții în sănătate publică avertizează că datele, bazate pe vaccinul Pfizer-BioNTech, sunt preliminare și nu au fost supuse studiilor clinice. Chiar și așa, dr. Anat Ekka Zohar, vicepreședinte al Maccabi Health Services, una dintre organizațiile israeliene de întreținere a sănătății care a publicat datele, a numit-o ”foarte încurajatoare”, notează The New York Times.
În primul raport timpuriu, Clalit, cel mai mare fond de sănătate din Israel, a comparat 200.000 de persoane în vârstă de 60 de ani sau peste care au primit o primă doză de vaccin cu un grup asociat de 200.000 care nu fuseseră încă vaccinate. Acesta a spus că, la 14 până la 18 zile după vaccin, pacienții parțial vaccinați au avut cu 33% mai puține pericole de a fi infectați.
Aproximativ în același timp, grupul de cercetare al Maccabi a declarat că a constatat o scădere și mai mare a infecțiilor după o singură doză: o scădere de aproximativ 60%, la 13 până la 21 de zile după prima vaccinare, la primele 430.000 de persoane care au primit serul.
Maccabi nu a specificat o grupă de vârstă sau dacă a comparat datele cu o cohortă potrivită, nevaccinată.
Benjamin Netanyahu, primul israelian care s-a vaccinat VIDEO
Luni, Ministerul israelian al Sănătății și Maccabi au publicat noi date despre persoanele care au primit ambele doze de vaccin, prezentând rate de eficacitate extrem de ridicate.
Ministerul a constatat că din 428.000 de israelieni care au primit a doua doză, o săptămână mai târziu, doar 63, sau 0,014 %, au contractat virusul. În mod similar, datele Maccabi au arătat că la mai mult de o săptămână după ce a primit a doua doză, doar 20 din aproximativ 128.600 de persoane, aproximativ 0,01 la sută, au contractat virusul.
În studiile clinice, vaccinul Pfizer s-a dovedit 95% eficient după două doze în prevenirea infecției cu coronavirus la persoanele fără dovezi ale infecției anterioare. Rezultatele israeliene, dacă se mențin, sugerează că eficacitatea ar putea fi chiar mai mare, deși nu au fost încă publicate comparații riguroase cu persoanele nevaccinate.
Atât Clalit, cât și Maccabi au avertizat că descoperirile lor au fost preliminare și au spus că vor fi urmate în curând de o analiză statistică mai aprofundată în publicațiile științifice evaluate de colegi.
Israelul, unde peste 40% din populație a primit deja o primă doză de vaccin, a devenit un caz de test internațional pentru eficacitatea vaccinării.
Cu o populație redusă, un sistem de sănătate universal foarte digitalizat și o lansare rapidă a vaccinului cu ajutorul asistenței militare, datele furnizate de Israel oferă un supliment util studiilor clinice pentru cercetători, companii farmaceutice și decidenți politici.
Israelul a încheiat un acord cu Pfizer prin care compania de medicamente a asigurat țării o aprovizionare timpurie și constantă de vaccinuri în schimbul datelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.