Este vorba despre ziua Sf. Andrei și Ziua Națională. Conform Codului Muncii aceste două zile sunt declarate sărbători naționale astfel că angajații beneficiază de zile libere.
Este important ca angajații să primească drepturile lor cu privire la zilele libere în sărbătorile legale, așa cum sunt definite în Codul muncii. Deși pentru cei mai mulți aceste sărbători reprezintă zile libere, anumite sectoare sau domenii esențiale necesită personal activ și în aceste zile. Acest lucru se aplică în special în locurile de muncă unde fluxul tehnologic nu poate fi întrerupt sau a specificului activității, cum ar fi unitățile sanitare, alimentația publică sau alte domenii esențiale.
În aceste cazuri, unde angajații sunt obligați să lucreze în zilele legale de sărbătoare, angajatorii au responsabilitatea de a oferi compensații adecvate. Conform legislației, aceste compensații pot fi în forma acordării de zile libere corespunzătoare în următoarele 30 de zile sau acordarea unui spor salarial, care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază pentru munca prestată în aceste zile.
Este esențial ca angajatorii să respecte aceste prevederi legale. Ignorarea drepturilor angajaților în aceste situații poate conduce la sancțiuni financiare substanțiale, sancțiuni care sunt stabilite de către inspectorii muncii și pot ajunge până la 10.000 de lei. Astfel, este în interesul atât al angajatorilor, cât și al angajaților, să se asigure că aceste prevederi sunt respectate și că drepturile angajaților sunt protejate în conformitate cu legea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.