Pe 24 noiembrie, românii își aleg al cincilea președinte, în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cei doi candidați rămași în cursa pentru Cotroceni sunt Viorica Dăncilă, președintele Partidului Social Democrat și Klaus Iohannis, candidatul susținut de Partidul Național Liberal.
Viorica Dăncilă: Cine se scoală de dimineaţă ajunge departe
Dacă va aflăți în localitatea în care aveți domiciliul sau reședința, votați la secția la care sunteți arondat. Dacă nu știți care este secția la care sunteți arondat, intrăți pe site-ul registrulelectoral.ro, completați formularul și aflăți care este secția de votare.
Dacă va aflăți în altă localitate decât cea în care aveți domiciliul sau reședința, puteți vota la orice secție din localitatea în care va aflăți. Dacă sunteți delegat sau operator într-o secție de votare, votați în secția unde va desfășurați activitatea. Dacă aveți mobilitatea redusă, puteți vota la orice secție care îi asigura accesul.
Pentru alegătorii care nu pot ajunge la secția de votare, din motive de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aprobă că o echipa formată din cel puțîn doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării. Aprobarea se face la cererea scrisă a persoanelor care au nevoie, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoțită de copii ale unor acte medicale sau alte acte care atestă că sunt netransportabili.
Votarea începe duminică, la ora 7:00 și se încheie la ora 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la secția de votare, precum și cei care se află la rând în afară sediului secției de votare pentru a intră în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59.
Votul în străinătate
Alegerile prezidențiale din 2019 din turul 2 vor avea loc în străînătate în zilele de 22, 23 și 24 noiembrie. Alegătorul are dreptul la un singur vot, în fiecare tur de scrutin organizat pentru alegerea Președintelui României și poate vota prin corespondență sau la secția de votare.
Actele pe baza cărora se poate vota în străînătate sunt:
cartea de identitate;
cartea de identitate provizorie;
buletinul de identitate;
pașaportul diplomatic;
pașaportul diplomatic electronic;
pașaportul de serviciu;
pașaportul de serviciu electronic;
pașaportul simplu,
pașaportul simplu electronic;
pașaportul simplu temporar;
carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.