Declarație vine în contextul în care românii se confruntă deja cu scumpiri în valuri. Astfel, în luna iulie uleiul, un produs alimentar de bază, s-a scumpit cu 15%, prețul carburanților se modifică, practic, de la o zi la ala, litrul de banziă depășind, la pompă, pragul de șase lei.
Creșterile de prețuri din România sunt, acum, semnificativ mai mari decât prognoza anterioară a Băncii Naționale, BNR estimând că rata inflației va fi în jur de 5% pentru luna iulie, în principal din cauza scumpirilor la energie, a declarat luni guvernatorul Mugur Isărescu.
El a precizat însă că România nu este singura în această situație, rata inflației fiind peste mare și în Statele Unite, Ungaria sau Polonia, dar și în Germania, țara stabilității prețurilor.
”Există tendința să se spună că Banca Națională prognozează 5,6%, prețurile vor crește cu 5,6%. Nu este așa. Inflația este deja 5% și mai degrabă vedem, bineînțeles și cu acțiunea politicii monetare care a început deja să se întărească, vedem o temperare a creșterilor de prețuri. Și acesta este efortul nostru să menține inflația între 5 și 5,5% până la sfârșitul anului pentru că apoi, la noi, indicele prețului de conusum în ianuarie coboară deja sub 5%”, a declarat guvernatorul BNR.
Citește și BNR menține rata dobânzii de politică monetară
Potrivit spuselor sale, prognoza Băncii Naționale este că, prin eforturi inclusiv în domeniul monetar, va reuși să țină prețurile între 5 și 5%.
„Deci creșterile din toamnă nu vor fi foarte mari. Pentru anul următor, datorită faptului că dispare și efectul de bază din ianuarie pentru electricitate și cel din vară ci gazele naturale, prognoza noastră este că indicele prețurilor de consum coboară la 3,4%. Oricum, față de prognoza precedentă din rapoprtul de inflație precedent, creșterile de prețuri sunt semnificativ mai mari, dar nu suntem singuri”, a adăugat Isărescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.