Timp de trei zile, până vineri inclusiv, Institutul Pasteur din Lille, în nordul Franței, a găzduit cel de-al treilea Congres internațional al BCG, acronimul pentru bilioza lui Calmette și Guérin. Primul a avut loc în 1948 la Paris. BCG este, în primul rând, vaccinul vechi de un secol folosit împotriva tuberculozei.
Dar de un an și jumătate, vreo cincisprezece țări s-au concentrat pe verificarea potențialul anti-Covid al serului. Numeroși specialiști au fost invitați la Lille pentru a analiza progresele științifice realizate, la inițiativa profesorului Camille Locht, director de cercetare la Pasteur Lille, institut unde, de un secol, se păstrează tulpinile originale de BCGl.
”În munca noatră am pornit de la o serie de observații care demonstrau că minorii vaccinați erau protejați de alte boli respiratorii infecțioase", a explicat Camille Locht. Lucru valabil cu precădere în Africa, unde rata de vaccinare BCG este foarte mare.
Citește și Originea SARS-CoV-2. S-au găsit dovezi! Totul este foarte clar acum
Această eficiență împotriva altor boli înrudite pare să fie o specificitate a vaccinurilor vii, precum BCG. Imunitatea poate avea memorie", spune cercetătorul. Credem că acest mecanism de adaptare este cel care ne permite să fim eficienți.
Diferite studii
Au fost efectuate mai multe studii clinice pe diferite grupuri de vârstă. Unele cu rezultate bune, altele nu. Spre exemplu cel realizat în Emiratele Arabe Unite pe lucrătorii din domeniul sănătății arată încurajator. "Infecția cu virusul SARS-CoV-2 să scadă odată cu vaccinarea, dar cercetările trebuie continuate", spune Camille Locht.
Un pic mai solid este studiul condus de Nigel Curtis, specialist australian în boli infecțioase. El a reușit să dezvolte un studiu clinic pe scară largă în cinci țări: Australia, Brazilia, Spania, Marea Britanie și Țările de Jos. "Observăm lucruri diferite în ceea ce privește răspunsurile imunitare. Lucrăm mai departe”, anunțat Curtis.
Speranță pentru diabeticii de tip 1
De fapt, în Statele Unite, studiile au oferit cele mai spectaculoase concluzii. Inițial, studiul, care a început în urmă cu doi ani cu diabetici de tip 1, nu a vizat Covid. Și apoi, odată cu apariția epidemiei, a fost reorientat", spune Camille Locht. După trei vaccinări, am observat că BCG asigură de data aceasta o protecție de 100%". Acesta este un epilog care menține vie speranța.
"Dacă BCG reușește să demonstreze o eficacitate reală, va fi util pentru viitoarele epidemii de virusuri respiratorii", spune cercetătorul. Cu cât avem mai multe vaccinuri, cu atât va fi mai puțin dificil să combatem epidemia la nivel mondial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.