Raportul este realizat de Agenția UE de Securitate Cibernetică, în colaborare cu statele membre și cu Comisia Europeană.
Cele 6 riscuri la securitatea cribernetică decurg din inovațiile-cheie ale 5G și de diversele servicii care vor apărea, precum și din gradul de dependență a sistemelor de un singur furnizor de tehnologie.
Vodafone închide mii de magazine în Europa
- O expunere mai mare la atacuri și mai multe puncte de pătrundere în sisteme pentru atacatori: Cu rețelele 5G bazate tot mai mult pe software, riscurile legate de breșele majore de securitate, cum ar fi cele derivate din procesele slabe de dezvoltare software în cadrul furnizorilor, au o importanță sporită. De asemenea, ar putea fi mai ușor pentru actorii amenințători să facă portițe (backdoors) mai greu de detectat pentru a pătrunde în diverse produse.
- Ca urmare a noilor caracteristici ale arhitecturii de rețea 5G și a noilor funcționalități, anumite echipamente sau funcții de rețea devin mai sensibile, cum ar fi stațiile de bază sau funcțiile cheie de gestionare tehnică a rețelelor.
- O expunere crescută la riscuri legate de dependența operatorilor de rețele mobile față de furnizori. Acest lucru va conduce, de asemenea, la un număr mai mare de căi de atac care ar putea fi exploatate de actorii amenințători și va crește severitatea impactului acestor potențiale atacuri. Printre diverșii actori cu potențial de amenințare, țările din afara UE sau cei care sunt sprijiniți de aceste țări sunt considerați cei mai amenințători și susceptibili de a viza rețele 5G.
- În acest context al expunerii sporite la atacuri facilitate de furnizori de tehnologie 5G, profilul de risc al furnizorilor individuali va deveni deosebit de important, inclusiv probabilitatea ca furnizorul să fie supus intervenției unui stat din afara UE.
- Riscuri crescute datorate dependențelor majore de furnizori: o dependență majoră de un singur furnizor mărește expunerea la o întrerupere potențială a furnizării, rezultată, de exemplu, dintr-un eșec comercial și consecințele acesteia. De asemenea, agravează impactul potențial al punctelor slabe sau al vulnerabilităților și al exploatării lor posibile de către actorii amenințători, în special atunci când dependența se referă la un furnizor care prezintă un grad ridicat de risc.
- Amenințările privind disponibilitatea și integritatea rețelelor vor deveni probleme majore de securitate: apar amenințări la confidențialitate, rețelele 5G urmând să devină coloana vertebrală a multor aplicații IT critice. Integritatea și disponibilitatea rețelelor respective vor deveni probleme majore de securitate națională și o mare provocare de securitate din perspectiva UE.
Împreună, aceste provocări creează o nouă paradigmă de securitate, ceea ce face necesară reevaluarea cadrului actual de politică și securitate aplicabil sectorului și ecosistemului său și este esențială pentru ca statele membre UE să ia măsurile de atenuare necesare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.