Publicitate
Comisia Europeană a anunțat joi că a aprobat o schemă de ajutor în valoare de 6,9 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură menite să stimuleze aprovizionarea cu hidrogen din surse regenerabile.
Se preconizează că ajutorul acordat de șapte țări va debloca investiții private suplimentare de 5,4 miliarde de euro, 32 de companii participând la 33 de proiecte, a precizat Comisia Europeană, conform Reuters.
Proiectele vor sprijini instalarea de electrolizoare la scară largă pentru a produce hidrogen din surse regenerabile, precum și de conducte pentru transportul acestuia.
De asemenea, vor contribui la dezvoltarea unor instalații de stocare a hidrogenului la scară largă și la construirea de terminale și de infrastructură portuară pentru transportatorii de hidrogen lichid.
"Acest lucru va stabili primele grupuri de infrastructură regională în mai multe state membre și va pregăti terenul pentru viitoarele interconexiuni în întreaga Europă, în conformitate cu Strategia europeană privind hidrogenul", a declarat comisarul european Margrethe Vestager.
Aprobarea ajutorului oferit de Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia și Slovacia marchează cel de-al treilea așa-numit "Proiect important de interes european comun" (IPCEI) care vizează hidrogenul.
Atuul acestei resurse este versatilitatea, hidrogenul poate contribui la soluționarea diferitelor provocări energetice ale țărilor.
Hidrogenul nepoluant produs cu energie regenerabilă sau nucleară poate contribui la decarbonizarea unor sectoare precum transportul pe distanțe lungi, produsele chimice, fierul și oțelul, domenii în care s-a dovedit a fi dificile din acest punct de vedere.
Utilizarea hidrogenului la nivel mondial a ajuns la 95 Mt în 2022, o creștere de aproape 3% în ritm anual, cu o creștere puternică în toate regiunile mari, cu excepția Europei, care a suferit o lovitură în activitatea industrială din cauza creșterii puternice a prețurilor la gazele naturale, arată Agenția Internațională a Energiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.