Economistul Negrescu atrage atenţia asupra unei probleme apărute după adoptarea pachetului de măsuri fiscal-bugetare, în ceea ce priveşte cota de TVA aplicată pentru achiziţionarea unei locuinţe.
"Mare atenţie pentru cei care vor să îşi cumpere o locuinţă. Noua lege, care a trecut de CCR, prevede menţinerea cotei de TVA de 5% doar pentru achiziţiile din 2023 cu livrarea locuinţei în 2024.
Dacă s-a plătit avansul şi s-a făcut precontractul în 2022, în 2024 trebuie să se achite locuinţa cu TVA de 9% !!! Fabulos", atrage atenţia, într-o postare pe Facebook, analistul economic Adrian Negrescu.
Din aceeaşi categorie: Livrările de locuinţe noi au scăzut în Bucureşti în defavoarea judeţului Ilfov
Ponderea Bucureştiului în ceea ce priveşte locuinţele nou livrate a scăzut la 57,4%, în anul 2022, de la 66,5%, în 2020, în timp ce judeţul Ilfov creşte de la 33,5% la 42,6%, în perioada de referinţă, arată o analiză publicată, miercuri.
"Blocajul urbanistic are efecte clare în ceea ce priveşte accesibilitatea noilor locuinţe din Bucureşti. Creşte ponderea livrărilor din zonele limitrofe, acest fapt având un impact direct asupra creşterii valorilor de trafic şi a poluării din Capitală, unde oamenii vin să lucreze, să îşi aducă copiii la şcoală sau pentru activităţi sociale. În contextul creşterii importanţei strategice a zonei CEE, Bucureştiul pierde investiţii majore din cauza incertitudinii şi a lipsei predictibilităţii în materie de reglementare urbanistică. Capitala României este în competiţie cu alte capitale din zona CEE, nu cu oraşe secundare din ţară, astfel că pierderile sunt pentru economia românească", a explicat Despina Ponomarenco, preşedinta BREC.
Analiza de specialitate relevă faptul că, în conformitate cu situaţiile financiare depuse la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) de către companiile active în industria de construcţii şi imobiliare, precum şi cu statisticile Institutului Naţional de Statistică (INS), contribuţia Bucureştiului la PIB-ul naţional a scăzut de la 37% în 2019 la 34,6%, în 2021, respectiv până la 29,8% în 2022, nivel similar cu cel din 2010.
Potrivit sursei citate, estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale se ridică la valoarea de 3,45 miliarde de euro, pentru perioada 2022-2026, în timp ce pierderea din valoarea adăugată în economie pentru aceeaşi perioadă este de 10,4 miliarde de euro.
Datele INS evidenţiază scăderea ponderii numărului de locuinţe livrate în Bucureşti în detrimentul celor livrate în Ilfov. Astfel de la 66,5% în 2020, aceasta a scăzut la 60,6% în 2021 şi până la 57,4%, anul trecut. În acelaşi timp, ponderea judeţului Ilfov a crescut la 42,6%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.