Publicitate
Noa modificare îi vizează pe locararii apartamentelor situate la subsol, demisol, parter și mezanin ar putea fi scutite prin lege de la plata cheltuielilor cu funcționarea liftului, având în vedere că nu folosesc acest serviciu. Deși cadrul legislativ actual prevede această posibilitate, în realitate, în prea puține blocuri se întâmplă acest lucru. Totul se datorează faptului că decizia scutirii de cheltuială trebuie luată în baza hotărârii adunării generale a asociației de proprietari.
Un nou proiect de lege, aflat în dezbatere la Senat, propune modificarea și completarea Legii nr.196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. Inițiatorii proiectului de act normativ argumentează că legislația în vigoare prezintă neconcordanțe în privința regimului juridic al obligativității de a contribui la plata cheltuielilor pentru consumul de energie electrică al lifturilor, fără a ține cont de particularitățile specifice fiecărui tip de proprietate.
"Deși Legea nr. 196/2018 prevede posibilitatea scutirii de la plata cheltuielilor mai sus menționate, oportunitatea acestei decizii aparține, exclusiv, adunării generale a asociației de proprietari, scutirea nefiind aplicată automat. Pentru a armoniza cadrul legislativ în materie și a adopta o soluție unitară și nediscriminatorie pentru proprietarii condominourilor, reamintim prevederile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, cu modificările și completările ulterioare, care la art. 654 stipulează faptul că „(1) În lipsa unor prevederi legale sau înțelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreținerea, repararea și exploatarea părților comune, în proporție cu cota sa parte. (2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părțile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă,” se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Modificări legislative propuse
Proiectul de lege intervine asupra articolului 75, alin. (5), pentru a exonerara de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea liftului persoanele care locuiesc la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 în clădirile fără mezanin. Textul modificat va avea următorul cuprins:
"Prin excepție de la prevederile alin. (4), sunt exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 în clădirile fără mezanin."
Citește și: Viața la bloc. Situația în care proprietarul riscă amenzi de mii de lei
Impactul propunerii legislative
Inițiatorii consideră că această modificare este oportună deoarece utilizarea liftului de către un număr limitat de persoane din condominiu trebuie reflectată în costul cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea acestuia. Astfel, locatarii care nu folosesc liftul nu ar trebui să suporte cheltuielile asociate acestui serviciu.
Proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament și să fie promulgat de Președintele Klaus Iohannis pentru a intra în vigoare. Aceasta ar reprezenta o schimbare semnificativă pentru locatarii care locuiesc la subsol, demisol, parter și mezanin, eliminând o povară financiară pentru un serviciu pe care nu îl folosesc.
Reacții și așteptări
Dezbaterea acestui proiect de lege vine în contextul în care multe asociații de proprietari nu aplică scutirea de la plata cheltuielilor cu liftul, în ciuda prevederilor legislative existente. Adoptarea modificării propuse ar asigura o aplicare unitară și echitabilă a cheltuielilor în cadrul condominiilor, eliminând necesitatea ca decizia să fie luată de adunările generale, care pot fi influențate de diverși factori.
În concluzie, propunerea de modificare a Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor ar putea aduce claritate și echitate în privința cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru lift, reflectând mai corect utilizarea efectivă a acestui serviciu de către locatari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.