Grupul bancar italian UniCredit SpA a extins dincolo de investitorii locali căutările pentru găsirea unui cumpărător pentru afacerea sa din Rusia, accelerându-şi eforturile de a ieşi de pe această piaţă, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
UniCredit a discutat cu licitatorii locali, dar escaladarea sancţiunilor occidentale a afectat aceste eforturi, determinând extinderea căutărilor în ţări cum ar fi China şi India, unde cumpărătorii ar fi deschişi la chilipiruri, susţin sursele. Luni, acţiunile UniCredit înregistrau la Bursa de la Milano un avans de peste 2%.
Luna trecută, directorul general al UniCredit, Andrea Orcel, a afirmat că Rusia, unde UniCredit deţine a 14-a mare bancă a ţării, nu mai reprezintă o problemă pentru creditorul italian, după ce în primul trimestru a pus deoparte bani pentru acoperirea potenţialelor pierderi.
UniCredit, care are aproximativ 4.000 de angajaţi şi 1.500 de clienţi de tip corporate în Rusia, a decis să deprecieze valoarea operaţiunilor sale din Rusia cu aproape două miliarde de euro în primul trimestru al acestui an.
Citeşte şi: Avioane ale oligarhului rus Roman Abramovici, sechestrate în SUA
În 11 aprilie, Societe Generale a anunţat că a ajuns la un acord privind vânzarea participaţiei sale majoritare la banca rusească Rosbank, precum şi la subsidiarele acesteia de asigurări, un acord care marchează ieşirea Societe Generale de pe piaţa din Rusia după invadarea Ucrainei.
Grupul bancar francez a precizat că a semnat un acord privind transferul pachetului său de 99% din acţiunile Rosbank către fondul de investiţii Interros Capital, o firmă rusă care are legături cu oligarhul Vladimir Potanin, care este, de altfel, şi fostul acţionar majoritar de la Rosbank.
În mai, Potanin declara pentru agenţia rusă de presă Interfax că a refuzat propunerea de a achiziţiona şi subsidiara rusă a UniCredit. Creditorul italian caută şi pe alte pieţe, deşi rămâne posibilă şi o tranzacţie în Rusia, adaugă sursele.
Un purtător de cuvânt al UniCredit nu a dorit să comenteze informaţia. Investitorii din China, India sau Turcia, ţări care nu susţin sancţiunile contra Rusiei, ar putea fi interesate de active ale căror preţuri au scăzut după ieşirea firmelor occidentale, în urma războiului din Ucraina, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.