Ungaria, victimă a unui joc piramidal. Oamenii, păgubiți cu miliarde de forinți

Matei Ion |
Data actualizării: | Data publicării:
Bărbat cu bani / Foto: Freepik
Bărbat cu bani / Foto: Freepik

Grupul Falcon și șeful acesteia au fost denunțați și amendați cu o sumă fără precedent de un miliard și jumătate de forinți pentru că au colectat miliarde de forinți de la mii de persoane cu promisiuni mincinoase, potrivit unei anchete a organismului de reglementare din cadrul Băncii Naționale a Ungariei.

Istvan Binder, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a Ungariei (BNU) în materie de supraveghere financiară, a declarat pentru publicația Index că Falcon Kereskedőház Kft. și apoi Falcon Benefit Kft. conduse de o persoană fizică, au oferit așa-numite vouchere clienților lor. Potrivit acestora, voucherele ar fi putut fi răscumpărate la numeroși comercianți - dar organismul de supraveghere nu a găsit niciunul. Conform termenilor și condițiilor, clienții care nu își răscumpărau voucherele pentru produse după câteva luni, când acestea expirau, aveau dreptul la un randament ridicat.

În cea mai populară ofertă, clientul trebuia să plătească doar jumătate din valoarea nominală a voucherului, dar după 3 luni primea înapoi prețul integral, adică dublul depozitului.

2. -imagine fara descriere- (istvan-binder_93822000.jpg)

Istvan Binder

Pe lângă vouchere, clienții puteau semna și altfel de contracte cu diverse denumiri pentru a le ușura viața de zi cu zi, cum ar fi programele de alimentare cu combustibil sau programele pentru cumpărarea de scutece. Dar, în cele din urmă, scopul acestora era, de asemenea, să le permită investitorilor să-și dubleze banii.

16.000 de euro pentru o mie de forinți

Pentru a ilustra cât de nerealistă era oferta, purtătorul de cuvânt al băncii centrale ungare a explicat că, cu așa-numitul calcul al randamentului garantat oferit de companiile Falcon, un client ar putea face 16.000 de forinți din 1.000 de forinți și un contract pe 3 luni, iar apoi să reinvestească banii la sfârșitul anului.

Dobânda anualizată promisă de companii, ținând cont de reinvestire, ar fi așadar de 1500%. Aceasta este garantată, adică fără risc ceea ce este pur și simplu imposibil într-un cadru legal și fără risc.

Evident, nimeni nu poate garanta un astfel de randament într-o perioadă atât de scurtă de timp și pentru o bază de clienți mare și în creștere. Acest randament nu poate fi obținut prin metodologia normală de afaceri. Prin urmare, rambursările inițiale au fost acoperite efectiv de banii celor care s-au alăturat ulterior. Astfel, oricine ar putea fi suficient de norocos pentru a-și recupera banii în cadrul unui astfel de sistem, de obicei, primește de fapt o parte din banii celor care au investit ulterior. În aceste scheme, este vorba doar de momentul în care piramida se prăbușește și investiția  rămâne blocată.

Cuvintele de ordine ale "experților"

Potrivit lui Istvan Binder, celor mai mulți dintre cei de la Falcon și angajaților companiilor li s-a spus că banii provin din tranzacții cu cripto dar unii au auzit și despre afaceri imobiliare și tranzacționare pe piața valutară. Conducerea companiei a repetat termeni cunoscuți de cei familiarizați cu lumea cripto, cum ar fi criptomonedă (USDT), un dispozitiv criptografic care înlocuiește dolarul, și active criptografice (NFT) care autentifică proprietatea asupra fișierelor digitale. Ei au vorbit despre profituri de milioane de dolari. Oamenii nu știau ce înseamnă acești termeni, dar se uitau la "expertiză" și credeau că aceasta există - mulți poate pentru că voiau să creadă. 

Liderul companiei Falcon chiar a declarat la BNU că aveau conturi criptografice în 45 de locații, că aveau propria bursă NFT și că deja își emiseseră propriile active criptografice, despre care susțineau că fuseseră subscrise de mii de clienți. Cu toate acestea, nu a existat niciun semn de investiții reale sau de active cu valoare reală, iar în schimb, supraveghetorii au început să investigheze traseul real al banilor luați de la clienți.

Recrutorii trăiau bine și din asta

Întrebat cum reușiseră firmele să construiască în scurt timp o bază de câteva mii de clienți, Istvan Binder a arătat că aveau un site web cu aspect profesional, comunicau constant pe rețelele de socializare și în centrele de afaceri și făceau prezentări pentru sute de persoane. 

3. -imagine fara descriere- (orig_05016700.png)

Banca Națională a Ungariei

În plus, bineînțeles, comisioanele puteau fi eficiente pentru personal, pentru care a fost creat un sistem de remunerare pe mai multe niveluri, de tip MLM. Cel care aducea clientul primea 10 la sută din avans - plus randamentul - după semnarea contractului. Dacă se afla în vârful piramidei, primea 5,5% din afacerile din cercul de sub el și 2,5 sau 1,25% pentru cei aflați mai jos. Și, bineînțeles, existau și alte stimulente: de exemplu, liderii regionali primeau o mașină.


Cum clienții nu erau interesați în primul rând de vouchere, ci de oportunitatea de investiție, marea majoritate dintre ei nici măcar nu au cerut voucherele, care au fost concepute ca o poveste de acoperire.

2,3 miliarde de forinți, înghețate

BNU blocase deja site-ul web al Falcon la începutul investigației sale din 2022 - pe baza unui mandat legal -, interzisese temporar activitățile neautorizate până la sfârșitul procedurii, avertizase publicul prin toate canalele de comunicare existente că grupul nu era autorizat să furnizeze servicii financiare și depusese un raport de poliție. În timpul investigației, au fost depistate și înghețate zeci de conturi bancare ale grupului în diferite valute, salvând 2,3 miliarde de forinți din activele clienților, iar banii au fost preluați de către autoritatea de anchetă.

În timp ce BNU investiga cazul, aceasta a fost acuzată de Falcon de rele intenții. Compania le-a spus clienților că totul era în regulă, că toată lumea își primea banii și că "ancheta oficială de supraveghere" - care îi împiedica să își plătească contractanții - se va încheia în curând.

Au adăugat că oricine pleca nu va mai fi niciodată investitorul lor. Ulterior, au comunicat că BNU ar fi reclamat numai problemele legate de vouchere, după care au reziliat aceste contracte. După care au mai spus că vor continua "doar" să tranzacționeze cripto și NFT, care ar fi "foarte profitabile". Ei au promis să formeze o asociație, să rotească fondurile clienților în active cripto și multe altele. Unii clienți au fost rugați să semneze o declarație că pot face acest lucru în numele lor. Contactați de supraveghetori, toți investitorii în cauză au negat ulterior această presupusă achiziție.

Sunt suspectate mai multe infracțiuni penale

Pe baza faptelor descoperite de BNU, nu există nicio îndoială că în acest caz a fost comisă o infracțiune penală. Potrivit lui Istvan Binder, deși BNU nu poate decât să stabilească desfășurarea neautorizată a unor activități financiare, a luat acum măsuri în acest sens. În același timp, datele obținute și predate poliției indică posibilitatea ca schema investigată să fi avut ca scop fraudarea sau organizarea unei scheme piramidale și iar voucherele să fi fost doar o acoperire la început. Acestea fiind deja infracțiuni foarte grave împotriva proprietății, pe care poliția are competența de a le investiga.

Falcon s-a extins și peste granițele Ungaiei

Chiar și așa, a declarat Istvan Binder, nu este rău să fim precauți. Există încă site-uri web legate ale Falcon în afara Ungariei, ceea ce sugerează că ar putea dori să continue escrocheria.

Reprezentantul BNU a mai spus că foștii clienți Falcon care nu au făcut încă acest lucru ar trebui să contacteze poliția cât mai curând posibil și să depună o plângere, ajutând astfel ancheta. Datorită închiderii rapide a conturilor bancare, clienții care au depus plângeri civile ar putea avea o șansă de a fi despăgubiți din cele 2,3 miliarde HUF economisite de BNU, însă amploarea și proporția acestora vor deveni clare doar în lumina anchetei și a altor proceduri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9765
Diferența 0.0017
Zi precendentă 4.9748
USD
Azi 4.7768
Diferența -0.0092
Zi precendentă 4.786
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9765 RON
USD flag1 USD = 4.7768 RON
GBP flag1 GBP = 5.9853 RON
CHF flag1 CHF = 5.3054 RON
AUD flag1 AUD = 2.9668 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.3168 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0303 RON
NOK flag1 NOK = 0.4204 RON
SEK flag1 SEK = 0.4338 RON
XAU flag1 XAU = 403.3538 RON
Monede Crypto
1 BTC = 451210.17RON
1 ETH = 15945.77RON
1 LTC = 477.39RON
1 XRP = 10.26RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16924.440.40%
BET-BK3171.480.61%
BET-EF917.910.21%
BET-FI61555.920.40%
BET-NG1214.170.03%
BET-TR37321.230.40%
BET-TRN36276.180.40%
BET-XT1459.850.35%
BET-XT-TR3164.590.35%
BET-XT-TRN3082.500.35%
BETAeRO875.890.46%
BETPlus2501.930.39%
RTL37682.870.47%

Comunicate de presa

BVB / FOTO: Facebook BVB

CEC Bank a listat o emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro

CEC Bank a listat vineri pe Piaţa Reglementată...

O finanțare de peste 100 milioane euro

Investiție în viitor: Guvernul și FEI lansează un program pentru inovare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor...

Oameni de afaceri / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel