Statul ungar a achiziţionat, în mod indirect, o participaţie minoritară la operatorul de telefonie Yettel Magyarorszag, ceea ce sporeşte controlul exercitat de premierul Viktor Orban asupra sectorului de telefonie, transmite Reuters.
Tranzacţia vine după ce în luna ianuarie grupul britanic Vodafone şi-a vândut subsidiara din Ungaria către compania locală de IT 4iG şi statul ungar pentru suma de 1,7 miliarde de euro.
Executivul de la Budapesta a informat luni seara că vehiculul de stat Corvinus Nemzetkozi Befektetesi a preluat o participaţie minoritară la operatorul Yettel Magyarorszag, subsidiara din Ungaria a grupului PPF Telecom, ca urmare a unui schimb de acţiuni cu Antenna Hungaria, o divizie a companiei 4iG.
Separat, firma 4iG a informat că Antenna Hungaria şi-a majorat participaţia la Vodafone Magyarorszag până la 70,5% după ce a dobândit un pachet de 19,5% la Vodafone Hungaria de la Corvinus în urma unui schimb de acţiuni pentru un pachet de 25% din acţiunile la mai multe subsidiare ale PPF Telecom Group. Ca urmare a acestei tranzacţii, participaţia deţinută de Corvinus la Vodafone Magyarorszag s-a redus până la 29,5%.
"Această tranzacţie creşte activele şi participarea statului ungar în sectorul de importanţă strategică al telecomunicaţiilor. Pe lângă diversificarea şi mai mare a portofoliului său de investiţii în sectorul telecom, tranzacţia va permite statului să contribuie mai puternic şi mai eficient la dezvoltarea industriei", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului ungar al Dezvoltării Economice.
Premierul ungar, Viktor Orban, şi-a exprimat dorinţa de a răscumpăra participaţiile deţinute de acţionarii străini la companiile considerate de interes "strategic", aşa cum a făcut în sectoarele energiei, bancar, media şi acum telecomunicaţii.
Citește și Ungaria își renovează metroul cu fonduri europene
Două stații de metrou ale Liniei 3 a metroului din Budapesta au fost renovate și redate publicului. Oficialii de la Budapesta spun că renovarea metroului a fost realizată în cooperare între guvernul ungar, capitala și Uniunea Europeană.
Aproximativ două treimi din costul renovării reprezintă fonduri europene, iar o treime este finanțată din surse interne, a precizat ministrul. Transportul public din Budapesta nu este folosit doar de persoanele care locuiesc în capitală, capitala Ungariei fiind un hub important al turismului atât pe plan local cât și pe plan internațional. ....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.