Compania MOL alimentează aproximativ 80% din piaţa din Ungaria cu combustibili, iar de săptămâna viitoare va asigura doar 25% din cantitatea necesară şi solicitată de benzinării prin contractele încheiate.
MOL a motivat decizia "pentru necesitatea de a planifica cererile de combustibil și de a asigura securitatea națională a aprovizionării".
Astfel, începând de luni, 19 septembrie 2022, benzina şi motorina vor fi raţionalizate în toate staţiile de combustibili din Ungaria, lucru care va crea cozi la benzinării. După toate probabilitățile, şoferii vor putea alimenta doar o anumiă cantitate de benzină sau motorină.
Limitarea ratelor la creditele ipotecare
În același timp, Guvernul Ungariei a decis să prelungească plafonarea preţurilor la combustibili şi alimentele de bază după 1 octombrie, când urma să expire această măsură, transmite Reuters.
Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a anunţat sâmbătă că, tot pentru protecţia populaţiei împotriva scumpirilor, se va prelungi şi limitarea ratelor la creditele ipotecare, "cu cel puţin şase luni" faţă de termenul stabilit iniţial la sfârşitul anului.
Eforturi pentru deblocarea banilor europeni
În altă ordine de idei, Guvernul ungar va supune atenţiei parlamentului noi proiecte de lege săptămâna viitoare pentru a pune capăt diferendului său cu Comisia Europeană şi a debloca accesul Ungariei la fonduri ale Uniunii Europene, a declarat sâmbătă şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, citat de Reuters.
Executivul european va recomanda suspendarea miliardelor de euro destinate Ungariei din cauza problemelor de corupţie, au declarat miercuri pentru Reuters doi responsabili într-o primă măsură de acest tip luată împotriva lui Viktor Orban.
Parlamentul European a votat joi cu o largă majoritate pentru condamnarea atingerilor aduse democraţiei în Ungaria sub regimul lui premierului Orban, aflat la putere din 2010, intensificând astfel presiunea asupra Uniunii Europene ca aceasta să-şi reducă fondurile destinate Ungariei.
Cu speranţa de a ieşi din acest impas, care a pus sub presiune forintul şi piaţa de obligaţiuni, Budapesta a anunţat că va crea o autoritate anticorupţie şi un grup de lucru cu organizaţii neguvernamentale pentru a superviza cheltuirea fondurilor europene.
"Guvernul fie că a acceptat cererile Comisiei Europene, fie că am reuşit să găsim un compromis satisfăcător pentru ambele părţi în domeniile în care nu putem să le acceptăm", a declarat şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, la o întâlnire cu presa.
"În cursul reuniunii de astăzi, guvernul a discutat despre aceste angajamente şi le-a aprobat", a adăugat el, precizând că guvernul Orban va cere parlamentului să adopte legislaţia corespunzătoare printr-o procedură accelerată. Noile legi vor trebui să intre în vigoare în noiembrie, ceea ce ar putea - potrivit lui Gergely Gulyas - să marcheze sfârşitul sancţiunilor împotriva Ungariei, cu acces la miliardele de euro aflate în joc.
"În locul unei neîncrederi reciproce, seria constructivă a negocierilor cu Comisia în cursul ultimelor două luni poate fi considerată ca un pas spre încrederea reciprocă", a spus el, adăugând că Ungaria aşteaptă decizia UE într-un "calm perfect".
Potrivit agenţiei antifraudă a UE, Ungaria a înregistrat de departe numărul cel mai mare de nereguli din întregul bloc comunitar în materie de cheltuieli ale fondurilor europene între anii 2015-2019. Bruxellesul cere de mult timp să se asigure transparenţa, concurenţa şi responsabilitatea în achiziţiile publice ungare.
Între altele, Ungaria a prelungit cu trei luni, până la sfârşitul anului, plafonarea preţurilor la carburanţi şi alimente de bază cu scopul de a-şi proteja populaţia împotriva unei inflaţii galopante. Budapesta a criticat vehement sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusia ca urmare a invaziei în Ucraina, afirmând că ele nu au reuşit să slăbească Moscova în mod semnificativ, dar au provocat o explozie a preţurilor la alimente şi energie.
Combinată cu devalorizarea forintului la niveluri record, creşterile preţurilor au propulsat inflaţia în Ungaria la culmi neegalate în ultimele două decenii, obligând Banca Naţională să ridice puternic rata de bază până la 11,75%.
Citește și Premierul Ungariei spune că se opune plafonării preţului gazelor naturale din Rusia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.