Guvernul slovac a indicat într-un comunicat că a "decis să interzică importul lor la nivel naţional până la sfârşitul anului".
Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România ceruseră Comisiei Europene prelungirea acestei interdicţii, solicitare în final respinsă vineri de Bruxelles, care a motivat că "distorsiunile de pe pieţele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au dispărut".
Declarațiile oficialilor ungari
Ungaria a impus o interdicţie naţională de import pentru 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume şi mai multe produse din carne şi miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri, relatează Reuters.
"Ungaria îşi va închide frontierele pentru 24 de produse ucrainene", faţă de patru până acum, cu scopul de a "proteja interesele agricultorilor noştri", a anunţat pe Facebook ministrul agriculturii, Istvan Nagy, citat de AFP.
Interdicţia intră în vigoare din 16 septembrie. Ungaria a decis să interzică în mod unilateral importurile de produse alimentare ucrainene, după ce Comisia Europeană a anunţat că nu va prelungi interdicţia actuală privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci ţări vecine ale Ucrainei din UE, care urmează să expire vineri.
Prima reacție a fost a Poloniei
Polonia a anunţat vineri seară că prelungeşte unilateral începând de la miezul nopţii interdicţia asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură.
"Vom extinde această interdicţie, în pofida refuzului lor, în pofida refuzului Comisiei Europene", a confirmat premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Reuters. "O vom face pentru că este in interesul fermierului polonez", a adăugat el.
Guvernul polonez a transmis deja în mod repetat că, indiferent de decizia Comisiei Europene, va prelungi unilateral această interdicţie, provocând proteste din partea guvernului ucrainean, care a ameninţat că se va adresa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.