Publicitate
"Guvernul a decis să cumpere mai multe gaze", a informat şeful Diplomaţiei din Ungaria, pe contul său de Facebook.
"S-a ajuns la un acord (cu Gazprom) pentru lunile septembrie şi octombrie", a adăugat el.
În plus, cele două părţi au stabilit ca această cantitate suplimentară de gaze să vină prin sud, prin gazoductul TurkStream, care traversează Turcia şi Serbia.
Astfel, Ungaria, care în august a importat 2,6 milioane mc de gaze din Rusia, va putea importa, începând din 2 septembrie, până la 5,8 milioane de mc.
Szijjarto a semnalat că ar fi "imposibil" de garantat aprovizionarea cu energie a ţării sale fără gazele ruseşti.
Premierul ungar, ultranaţionalistul Viktor Orban, este considerat drept cel mai bun aliat din Uniunea Europeană al preşedintelui rus, Vladimir Putin. Decizia de majorare a achiziţiilor de la Gazprom contravine eforturilor majorităţii partenerilor, care, după invazia rusă din Ucraina, încearcă să reducă dependenţa energetică de Rusia, scrie EFE.
Potrivit Autorităţii de Reglementare şi Servicii Publice din Ungaria (MEKH), gazele înmagazinate de ţară totalizează în prezent 3,880 miliarde mc, un volum care, fiind la un nivel de 61% din capacitatea totală de înmagazinare, ar putea acoperi circa 37% din cererea normală dintr-un an.
Ungaria este una dintre ţările care depind foarte multe de gazele din Rusia, de unde provin 85% din gazele utilizate.
Citește și: Gazprom nu s-a răzgândit: Oprește total livrările de gaze prin Nord Stream
Un anunț care, cu siguranță, va provoca o nouă creștere a prețurilor, poate nu explozivă, având în vedere că majoritatea țările europene au reușit să-și completeze stocurile cu carburant pentru iarna care vine.
Gazprom va opri în perioada 31 august, ora 01:00 GMT - 3 septembrie, ora 01:00 GMT, livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream 1, pentru lucrări de mentenanţă, conform platformei de informaţii din energie Seeburger, transmite Reuters.
Preţurile energiei în Europa au scăzut marţi, în urma indiciilor că regiunea accelerează eforturile de a atenua o criză care ameninţă să provoace recesiune.
În Germania, contractele futures de energie pentru anul viitor au scăzut cu 26%, în timp ce în Ţările de Jos preţul gazelor naturale a înregistrat un declin de 11%. Ambele contracte au scăzut şi luni, după creşterea record de săptămâna trecută.
Preţurile au fost extrem de volatile în ultimele zile, din cauza nivelului redus al tranzacţiilor şi a sporirii incertitudinilor.
Uniunea Europeană se pregăteşte să intervină rapid pentru a atenua creşterea costurilor cu energia, care alimentează inflaţia şi sporeşte riscul recesiunii. Şi capacităţile de stocare a gazelor din regiune se umplu rapid, sporind şansele ca Europa să treacă de această iarnă, fiind bine aprovizionată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.