Béla Merkely spune că dacă cineva este vaccinat, din acel moment va putea evita, cu şanse aproape de 100%, o boală gravă care, astfel, poate fi îmblânzită şi va avea forma unei răceli.
Béla Merkely a vorbit despre vaccinul chinezesc Sinopharm, care seamănă cu un vaccin antigripal şi conţine un virus atenuat, metodă care se utilizează de 50 de ani şi există o experienţă considerabilă, a precizat rectorul și citat de MTI.
Potrivit acestuia, ar trebui oferită posibilitatea de vaccinare cât mai multor oameni şi cât mai repede posibil. Multitudinea de vaccinuri oferă oportunităţi suplimentare, a subliniat profesorul universitar.
Acesta a mai adăugat că ţările care vor întârzia programul de vaccinare pe o durată de un an, vor suferi pierderi mult mai mari decât acele state care, în doar câteva luni, vor fi în stare să vaccineze o parte semnificativă a populaţiei. Persoanele vaccinate şi cele trecute deja prin infecţie oferă astfel o imunitate în masă, care va reduce radical numărul de cazuri şi, astfel, se va putea reveni la viaţa de zi cu zi, a explicat Béla Merkely.
Cine va primi vaccinul AstraZeneca în România
Vorbind despre vaccinuri, acesta a precizat că vaccinurile AstraZeneca, Sinopharm şi Sputnik se bazează pe o tehnologie bine-cunoscută de mult timp, în timp ce, cele mai recente două vaccinuri pe bază de mARN, Pfizer/BioNTech şi Moderna, funcţionează după un mecanism nou. Avantajul celor două din urmă este că, în viitor, va fi posibil să se producă mult mai rapid vaccinuri pentru noile tipuri de pandemii, deoarece, odată ce proteinele virusului sunt deja cunoscute, este posibil ca un vaccin adecvat să poată fi realizat într-o perioadă mai mică de până la şase săptămâni.
Potrivit profesorului, faptul că în Ungaria există deja cinci vaccinuri aprobate reprezintă un avantaj. Este important să fie disponibile cât mai multe doze de vaccin şi să se efectueze vaccinări la nivel naţional, cât mai repede posibil, deoarece aceasta este condiţia pentru ca ţara să poată reveni la o viaţă normală şi să poată fi salvate cât mai multe vieţi, a rezumat rectorul.
Dacă populaţia Ungariei ar putea fi vaccinată în două luni, din luna mai am fi cu toţii în siguranţă, a afirmat profesorul universitar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.