Ministrul a explicat că pentru Ungaria este o problemă esenţială să-şi diversifice sursele de aprovizionare, astfel încât să poată cumpăra gaze din cât mai multe surse posibile. Deoarece în prezent este incertă construcţia terminalului de GNL din Croaţia, iar preţul solicitat de Croaţia este cu mult peste preţul de piaţă disponibil, de asemenea, este incert şi momentul când vor începe să exploateze companiile americane şi austriece câmpul de gaze naturale din Marea Neagră, din acest motiv este justificată implicarea unor noi surse de achiziţii de gaze - a explicat ministrul.
El a declarat că un scenariu posibil este achiziţionarea de GNL prin porturile italiene. În prezent nu există condiţii de infrastructură pentru acest lucru, deoarece nu sunt interconectate gazoductele între porturile italiene de GNL şi Ungaria.
Citește și: Bulgarii construiesc conducta care va transporta gaz rusesc spre Europa
Ministrul a subliniat că, din acest motiv, au încheiat un acord cu Slovenia, deoarece, dacă cele două ţări îşi vor interconecta reţeaua de gazoducte, va fi posibilă astfel achiziţionarea de gaze naturale din porturile de GNL din Italia. Ungaria şi Slovenia au depus o cerere comună la Uniunea Europeană pentru ca interconectarea celor două sisteme de gazoducte să fie inclusă pe lista aşa-numitelor investiţii de interes comun, care este o condiţie prealabilă pentru obţinerea fondurilor UE pentru această investiţie, a explicat politicianul.
Péter Szijjártó a declarat că momentan se poartă discuţii privind capacitatea interconectorului care va lega reţelele celor două ţări. Studiul preliminar privind cererea a arătat că atât companiile energetice interne, cât şi cele din Europa de Vest şi America se interesează şi sunt interesate în contractarea capacităţii posibile de transport de gaze naturale - a percizat ministrul.
El a subliniat că există o cerere reală din partea pieţei dar şi din punct de vedere al securităţii reale în ceea ce priveşte aprovizionarea Ungariei cu GNL achiziţionat din Italia, a cărei condiţie prealabilă este interconectarea gazoductelor dintre Ungaria şi Slovenia. El a adăugat că decizia Consiliului European este aşteptată în primăvară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.