Ungaria își dorește reconstruirea cooperării economice dintre Europa și Rusia

DCBusiness Team |
Data publicării:

În comerţul mondial pare să se formeze un război, astfel încât interesul economic clar al Europei ar fi acela de a putea reconstrui cooperarea sa cu Eurasia, sau mai exact, cu Rusia - a declarat Péter Szijjártó, luni, prin telefon pentru agenţia ungară de presă MTI. Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior a participat la Dubai, la întâlnirea anuală a Consiliului Viitorului Global din cadrul Forumului Economic Mondial (WEF).

În şedinţele din cadrul celor 35 de secţiuni ale Consiliului Viitorului Global au loc prezentări şi dezbateri. Membrii consiliului se constituie pe bază de invitaţie, pentru o perioadă de un an. Péter Szijjártó a fost invitat la secţiunea privind viitorul regional al Europei, pentru perioada 2018-19. La şedinţa de luni a secţiunii, care a avut loc la Dubai - şi a cărei subiect a fost reprezentat de posibilităţile de cooperare dintre Europa şi Rusia - în afara prezentării susţinute de ministrul ungar de externe, la pupitru au mai luat cuvântul Miroslav Lajcak, ministrul slovac de externe şi Maksim Oreskin, ministrul rus al dezvoltării economice, participanţi fiind şi mai mulţi guvernatori din Rusia.

Péter Szijjártó a spus că economia mondială trece acum printr-o schimbare foarte rapidă şi radicală, iar în comerţul mondial pare să se formeze un război. Acesta a reamintit că liderii Uniunii Europene au susţinut anterior crearea unui spaţiu comercial care să pornească de la Lisabona şi să ajungă până la Vladivostok. "Ar fi bine să revenim la acest concept" - a declarat ministrul.

"Cu toate acestea, trebuie să observăm că astăzi ne aflăm foarte departe de acest lucru. Cooperarea economică şi comercială dintre Rusia şi Europa se îndreaptă, deocamdată, într-o direcţie greşită. Trebuie recunoscut faptul că există o cooperare economică ruso-europeană semnificativă, dar aceasta se bazează pe un dublu standard, întrucât companiile marilor state din Europa de Vest încheie, sub suprafaţă, tranzacţii uriaşe cu companiile ruseşti" - a spus Szijjártó.

"Noi credem că nu ar trebui să existe aceste standarde duble, adică relaţiile economice dintre Uniunea Europeană şi Rusia ar trebui reconstruite la modul general, întrucât în situaţia actuală a comerţului mondial, asta ar servi intereselor UE şi a tuturor statelor membre. În Europa nivelul tehnologic al economiei este extrem de ridicat. Dacă am reuşi să asociem asta cu sursele de materie primă care se regăsesc la est de noi, competivitatea Europei ar putea fi crescută în mod semnificativ. Restabilirea cooperării ruso-europene trebuie să se bazeze, însă, pe respectarea reciprocă a drepturilor fiecăruia şi respectarea dreptului internaţional", a mai spus ministrul ungar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9774
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.977
USD
Azi 4.6059
Diferența 0.0061
Zi precendentă 4.5998
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9774 RON
USD flag1 USD = 4.6059 RON
GBP flag1 GBP = 5.9635 RON
CHF flag1 CHF = 5.2114 RON
AUD flag1 AUD = 2.9077 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.2194 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4415 RON
SEK flag1 SEK = 0.4618 RON
XAU flag1 XAU = 463.3913 RON
Monede Crypto
1 BTC = 383561.57RON
1 ETH = 8411.94RON
1 LTC = 384.78RON
1 XRP = 9.46RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel