Reuters a susţinut luni că a consultat un document intern al Comisiei Europene din care reieşea că Uniunea Europeană cere Ungariei să îşi modifice legislaţia privind achiziţiile, pentru a împiedica fraude "sistemice" în valoare de miliarde de dolari cu fonduri din pachetul pentru relansarea economică.
Comisia, mandatată pentru gestionarea schemei de sprijin în valoare de 750 de miliarde de euro, a comunicat deja mai multor state membre ale UE că trebuie să-şi amelioreze propunerile pentru cheltuielile din fondurile care le revin. În cazul Ungariei, Uniunea doreşte chiar schimbări ale legilor, iar conform Reuters documentul din 26 ianuarie arată că lui Orban i-au fost prezentate cerinţe precise în acest sens.
Gulyas a declarat marţi că la Budapesta nu s-a primit nicio astfel de cerere, nici oficial, nici neoficial, iar guvernul ungar colaborează îndeaproape cu Comisia Europeană pentru utilizarea fondului de relansare şi a cadrului financiar multianual al UE.
Ungaria urmează să primească 6,3 miliarde de euro dacă va prezenta până la sfârşitul lui aprilie un plan detaliat privind utilizarea fondurilor europene în sprijinul economiei. Gulyas a cerut Comisiei Europene să clarifice situaţia şi să respingă afirmaţiile Reuters, deoarece "ştirile false de genul acesta subminează şi ameninţă încrederea publică necesară pentru ratificarea decretului privind resursele proprii".
Citește și NOROC cât casa. Canadianul care a dat lovitura fără să vrea
Oficialul ungar a menţionat date ale CE care dovedesc că practicile ţării sale în ceea ce priveşte achiziţiile sunt "foarte bune", iar transparenţa - considerată insuficientă potrivit documentului citat de Reuters - este "deosebită", 98% din informaţiile privind procedurile respective fiind disponibile public. El a precizat că în ultimii şase ani numărul de proceduri de achiziţie nepublicate a scăzut de la 3600 la 274, iar conform clasamentului pieţei interne a UE, sistemul din Ungaria a fost "mediu" în 2019, printre primele zece din Uniune.
"Noi am fost cei care au insistat ca UE să adopte reglementări concrete pentru protecţia intereselor sale financiare, în loc să utilizeze criterii vagi cum ar fi statul de drept", a mai arătat Gulyas.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.