Banca centrală a redus rata dobânzii overnight cu un punct procentual întreg, până la 17%, a anunțat marți guvernatorul Gyorgy Matolcsy în timpul unei ședințe online. Mișcarea a corespuns așteptărilor mediane dintr-un sondaj Bloomberg. De asemenea, banca centrală a menținut rata de bază a dobânzii la 13%.
Reducerea celor mai ridicate costuri de împrumut din Uniunea Europeană - instituite începând cu luna octombrie a anului trecut pentru a susține forintul în cădere liberă - ar putea reduce vânturile economice care au contribuit la alimentarea recesiunii, crescând în același timp riscul unei noi deprecieri a monedei.
"Îmbunătățirea persistentă a percepției riscurilor a permis Băncii să ia măsuri suplimentare în vederea normalizării mediului de dobânzi", a declarat banca centrală într-un comunicat.
Factorii de decizie politică au declarat că vor continua reducerile de rate într-o manieră "graduală", asigurându-se în același timp că rata cheie va depăși inflația până la sfârșitul anului.
Forintul, care a scăzut cu până la 0,9% față de euro în prima parte a zilei, cea mai mare scădere dintre cele 23 de monede de pe piețele emergente urmărite de Bloomberg, s-a stabilizat mai târziu în cursul zilei și a rămas neschimbat după reducerea dobânzii.
Forintul a câștigat 6,9% în acest an, fiind una dintre monedele cu cele mai bune performanțe la nivel global. Săptămâna trecută a slăbit cu 1,4% după ce ministrul de externe Peter Szijjarto a declarat că Ungaria ar putea bloca ajutorul financiar acordat de UE Ucrainei.
Traderii au declarat atunci că aceste comentarii ar putea escalada o situație de impas în ceea ce privește asistența UE de miliarde de euro destinată Ungariei, pe care Comisia Europeană a înghețat-o din cauza unor probleme legate de corupție și de statul de drept.
Riscurile rămân. În timp ce banca centrală prognozează un ritm mai alert de dezinflație în viitor, inflația de 24% în aprilie a fost încă aproape de vârful atins la începutul anului și a fost "inacceptabil de ridicată", a declarat Matolcsy.
El a spus că plafoanele de preț impuse de guvern - în prezent pentru alimentele de bază și, anterior, și pentru combustibil - au făcut ca creșterea prețurilor să fie o problemă mult mai mare în Ungaria decât în alte părți, adăugând că acestea trebuie eliminate treptat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.