Publicitate
Pentru a stabili în ce măsură sau dacă pot fi executate silit tichetele cadou și/sau sumele acordate salariaților care își desfășoară activitatea în regim de telemuncă, vom avea în vedere atât dispozițiile Codului fiscal, dar și ale celui de procedură fiscală și civilă, inclusiv regimul juridic și fiscal al acestor venituri.
Așa cum dispune art. 236, alin. (4) din Codul de procedură fiscală: „sumele ce reprezintă venituri bănești ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum și ajutoarele sau indemnizațiile cu destinație specială sunt supuse urmăririi numai în condițiile prevăzute de Codul de procedură civilă” .
Atât tichetele cadou, ce nu sunt supuse taxării în limita a 300 lei, cât și acei cel mult 400 de lei acordați lunar telesalariaților au practic o destinație specială, deci vor putea fi supuse urmăririi în condițiile prevăzute de procedura civilă, iar aici avem art. 729, alin. (7) care scoate în afara veniturilor ce pot fi urmărite „alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, dar și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii”.
Alin. (1) al art. 729 din Codul de procedură civilă, coroborat cu art. 15, alin (1) din Legea 165/2018, ne indică mai clar că tichetele cadou nu se încadrează în categoria veniturilor urmăribile, nefiind acordate periodic, ci ocazional. Astfel, în condițiile prevăzute de Codul de procedură civilă, tichetele cadou pot fi urmărite, pe lângă veniturile din salarii și alte venituri acordate periodic, însă Legea 165/2018 le încadrează în categoria celor acordate ocazional, nu periodic.
În cazul sumelor pentru telemuncă, deși acestea pot fi acordate periodic, adică lunar, destinația lor este precizată expres de Codul fiscal, respectiv pentru „susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă și abonamentul de date, și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou”, deci nu sunt destinate „asigurării mijloacelor de existență ale salariatului” și nu întrunesc condițiile prevăzute de art. 729, alin (1) din Codul de procedură civilă.
Nu același regim juridic și fiscal îl au sumele care depășesc plafonul maxim de scutire de taxe salariale, iar partea de venituri care depășește acel plafon ar putea fi urmărită și executată, fiind vorba despre venituri asimilate salariilor.
Stimulent FINANCIAR pentru personele cu HANDICAP din București
Stimulentul financiar pentru persoanele cu handicap din Bucureşti va fi plătit luni, 9 noiembrie, anunţă primarul general, Nicuşor Dan, care menţionează că singurii bani pe care i-a găsit în conturile primăriei au fost 4,4 milioane lei.
"Stimulentul financiar pentru persoanele cu handicap din Bucureşti va fi plătit luni, 9 noiembrie. În această săptămână vom primi banii de la Guvern, iar apoi ne vom putea onora obligaţiile faţă de adulţii cu dizabilităţi din Capitală. Vă informez că singurii bani pe care i-am găsit în conturile primăriei au fost 4,4 milioane de lei şi popriri pentru 80 de milioane de lei. În condiţiile în care pentru plata acestor stimulente financiare necesarul e de 28 de milioane de lei. Reafirm că voi face de fiecare dată toate eforturile pentru ca bucureştenii să nu aibă de suferit, în ciuda problemelor financiare ale municipalităţii", a scris Nicuşor Dan pe Facebook
Doi români și-au folosit fiul de 6 ani ca să fure un ceas de lux de la Harrods
Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti anunţa pe 27 octombrie că plata stimulentului financiar pentru persoanele adulte cu handicap, în valoare totală de 28.000.000 lei, va fi amânată, urmând să fie făcută la o dată ulterioară, care va fi comunicată de îndată ce DGASMB va dispune de fondurile necesare.
Nicuşor Dan, care la momentul respectiv nu îşi preluase încă mandatul, transmitea că persoanele adulte cu handicap vor primi banii.
Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.