În Italia, sunt condiții ideale de schi, managerii facilităților de cazare așteptând cu nerăbdare sosirea primilor vizitatori pe anul 2021. Industria sporturilor de iarnă generează pentru Italia aproximativ 7 miliarde de euro anual și angajează 120.000 de lucrători sezonieri, a declarat Valeria Ghezzi, președintele Anef, o asociație pentru operatorii de instalații de schi.
„Mi-am umplut rucsacul cu promisiuni”
Guvernul Italiei, care inițial a anunțat redeschiderea sezonului de schi pe 15 februarie, a revenit în ultima clipă asupra deciziei, amânând redeschiderea din cauza temerilor privind răspândirea foarte rapidă noilor tulpini de virus, notează Financial Times.
„Am cumpărat o mașină pentru igienizarea teleschiurilor după fiecare urcare, un software pentru gestionarea cozilor și zeci de mii de litri de motorină”, a spus un reprezentant din industrie. „Am fost bulversați când ni s-a spus duminică seara că luni dimineață nu putem redeschide. Am vândut deja 9.000 de abonamente și am cheltuit peste 100.000 de euro”.
Citește și: Internetul lui Elon Musk, în România din 2022. Cât va costa
Elveția și Austria, au adoptat o abordare diferită pentru protejarea unui sector economic vital, în timp ce Franța a recurs la măsuri asemănătoare cu Italia și a prelungit închiderea stațiunilor până cel puțin la sfârșitul lunii februarie.
Criza este de adâncă încât Asociația Națională a Primarilor din stațiunile montane a avertizat cu privire la „distrugerea definitivă și ireversibilă” a modelului economic care stă la baza a 70 de ani de dezvoltare în Alpi.
Autoritățile franceze au fost atât de frustrate de decizia elvețienilor de a-și menține stațiunile deschise încât a amenințat cu măsuri „restrictive și descurajante” pentru a împiedica francezii să treacă frontiera în țara vecină.
Elveția și Austria au decis să riște
Spre deosebire de Franța și Italia, cea mai mare parte a infrastructurii de schi din Elveția este deschisă în mod normal. Instalațiile de transport pe cablu și pârtiile funcționează doar cu restricții minore, iar guvernul elvețian a insistat asupra faptului că schiul prezintă un risc minim de răspândire a virusului.
Totuși, în ianuarie s-a decis închiderea restaurantelor, barurilor și cafenelelor, rămânând funcționale doar hotelurile și instalațiile de transport pe cablu.
Cifrele operatorilor elvețieni de transport pe cablu indică faptul că numărul de vizitatori a scăzut cu aproximativ un sfert, deși impactul economic asupra comunităților alpine ar fi probabil mult mai mare, deoarece o mare parte din cheltuielile turiștilor de iarnă au fost limitate.
În Austria, unde sporturile de iarnă se estimează că susțin unul din 14 locuri de muncă, presiunile politice și economice pentru a menține stațiunile deschise au fost uriașe. Cu toate acestea, la fel ca altele din UE, industria sa de schi a suferit semnificativ. Stațiunile, obișnuite să găzduiască până la 1 milion de oaspeți într-un sezon, raportează în prezent doar câteva sute de vizitatori pe săptămână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.