Undă de ŞOC pe piaţa imobiliară. Negrescu: Bate VÂNT de CRIZĂ. Ce se va întâmpla cu preţul locuinţelor

Dana Mihai |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Pexels.com
EXCLUSIV
Foto: Pexels.com

Prețurile materialelor de construcții au crescut cu 60%-80% în februarie comparativ cu septembrie 2021. Aceste majorări se adaugă la scumpirile din domeniul energiei şi, toate, riscă să afecteze puternic poate cel mai dinamic sector economic al ţării, cel imobiliar. Adrian Negrescu a explicat, pentru cititorii DC Business, toată situația.

"Scumpirea materialelor de construcții o anticipam încă de anul trecut, într-un studiu Frames, considerat la vremea respectivă ca fiind mult prea alarmist. Iată că realitatea vine să confirme estimările noastre.

Mulți dintre dezvoltatori, parte clienți ai noștri, au înțeles semnalele de  alarmă și și-au pregătit business-urile pentru vremurile grele, și-au achiziționat din timp materialele, și-au securizat liniile de finanțare și și-au optimizat costurile. 

Nu toți însă, iar efectele le vedem acum. Sunt zeci de șantiere pe care s-a pus lacătul pentru că dezvoltatorii nu au anticipat efectele devastatoare ale anticipatelor creșteri de prețuri la energie, gaze, carburanți, materiale de construcții, servicii etc.", a declarat Adrian Negrescu.

"Războiul din Ucraina a venit să pună gaz pe foc"

"Încă de anul trecut, din toamnă, avertizam că inflația, scumpirea creditării și scăderea apetitului clienților pentru achiziții imobiliare vor afecta precum un tsunami acest sector unde mai mult de 70% dintre cele peste 6500 de firme specializate se confruntau încă de atunci cu probleme financiare.

DEZASTRU în centrul Bucureștiului. Imagini ŞOCANTE din Capitală, anul de graţie 2022 - Galerie foto

Din păcate, războiul din Ucraina a venit să pună gaz pe focul problemelor din sectorul imobiliar, în condițiile în care mulți dezvoltatori își aduceau materialele de construcții din Ucraina și Rusia, unde prețurile erau mai mici.

În prezent, costurile dezvoltatorilor au crescut în medie cu 40-60%, dar scumpirile s-ar putea să nu se oprească aici, având în vedere că există o ofertă din ce în ce mai redusă de materiale pe piață.

Din păcate, mare parte in aceste costuri crescute le vom vedea în prețurile imobiliarelor. Aflați deja într-o situație financiară dificilă, dezvoltatori vor transmite în prețurile de vânzare toate scumpirile, cu orice risc.

Vestea bună este că scumpirile sunt ca un elastic. Nu poți trage prea mult de prețuri, pentru că elasticul se va rupe, iar lumea nu îți va mai cumpăra apartamentele, mai ales că puterea de cumpărare a românilor este redusă.", a explicat analistul economic.

"Locuințe din ce în ce mai mici, la prețuri din ce în ce mai mari"

"În perspectivă, vom vedea locuințe din ce în ce mai mici, la prețuri din ce în ce mai mari. Dezvoltatorii vor încerca să exploateze la maxim spațiul, în așa fel încât să își maximizeze câștigurile, chiar cu riscul de a încălca legislația care impune niște limite clare în privința dimensiunii apartamentelor. Nu este exclus să vedem și soluții tehnice mai ieftine, mai slabe calitativ, toate pornind de la ideea de a face economie.", a încheiat Adrian Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 381766.45RON
1 ETH = 8260.56RON
1 LTC = 383.22RON
1 XRP = 9.47RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel