„Incertitudinea care învăluie, deocamdată, cursul politic pe care SUA se vor înscrie începând din ianuarie anul viitor și recenta ascensiune a metalului galbe reprezintă un punct de intrare atractiv”, sunt de părere analiștii băncii americani de investiții. Ei recomandă clienților Goldman Sachs și nu numai să cumpere aur, a cărui evoluție este stimulată, subliniază ei, de cererea din partea băncilor centrale și de sprijinului ciclic venit din reducerea de către Rezerva Federală a SUA a dobânzilor de politică monetară.
Adevărate scuturi
Potrivit lui Goldman Sachs, pozițiile lungi pe aur și petrol pot constitui adevărate scuturi împotriva inflației și geopoliticii în cazul unor scenarii extreme, ce pot însemna o creștere a taxelor vamale, perturbări geopolitice în furnizarea de petrol și temerile legate de datoriile suverane.
Cel puțin 5% din portofoliu
Banca elvețiană consideră că merită profitat de actuala scădere a prețului la uncia de aur și consideră că pragul de 2.500 de dolari rămâne ferm intipărit în istoricul evoluției acestui activ refugiu, devenind deja o graniță de netrecut. Experții UBS sunt însă de părere că, până la sfârșitul anului viitor, uncia de aur nu va trece dincolo de 2.900 de dolari. Oricum, ei recomandă investitorilor să aloce în portofoliile lor în dolari, o cotă de 5% pentru aur.
O creștere binevenită
Între timp, prețul aurului a crescut în această dimineață, după șase sesiuni de pierderi, în timp ce dolarul și-a continuat raliul post-electoral. Prețul aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 36,80 de dolari, pănă la 2.606,90 dolari/uncie, după ce vineri a atins minimul din ultimele două luni.
Această creștere vine pe măsură ce dolarul continuă să crească, ceea ce este, în mod normal, o notă negativă pentru produsele de bază al căror preț este fixat în funcție de bancnota americană. Indicele dolarului ICE a crescut cu 0,03 puncte la 106,71, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022.
Optimism
Dolarul a beneficiat de optimismul post-electoral că politicile președintelui ales Donald Trump vor aduce beneficii economiei SUA, în timp ce incertitudinea cu privire la ritmul reducerii ratelor dobânzilor din SUA a crescut după ce președintele Rezervei Federale Jerome Powell a declarat că banca centrală nu trebuie să se grăbească.
Randamentele trezoreriei au fost mixte, nota de doi ani din SUA fiind văzută ultima dată la 4,316%, în scădere cu 1,5 puncte de bază, în timp ce randamentul biletului la 10 ani a crescut cu 2,7 puncte, până la 4,471%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.