Publicitate
Agențiile de aplicare a legii din întreaga lume au închis o rețea globală de malware care a furat 5,9 miliarde de dolari (4,65 miliarde de lire sterline) și care este legată de alte infracțiuni, a declarat Departamentul de Justiție al SUA (DOJ).
Departamentul de Justiție a colaborat cu FBI și cu alte agenții internaționale pentru a distruge ceea ce a fost „probabil cea mai mare rețea de roboți din lume”, notează BBC.
Cetățeanul chinez YunHe Wang, care este, de asemenea, cetățean din St Kitts și Nevis, o țară din Caraibe, a fost acuzat de crearea și operarea rețelei.
Un botnet este o rețea de calculatoare care au fost infectate cu programe malware și care sunt controlate de un actor rău intenționat.
Chinezul este acuzat de conspirație pentru fraudă informatică, fraudă informatică substanțială, conspirație pentru fraudă electronică și conspirație pentru spălare de bani.
Dacă va fi condamnat pentru toate acuzațiile, acesta riscă o pedeapsă maximă de 65 de ani de închisoare.
Potrivit actului de acuzare, între 2014 și 2022, Wang și alte persoane au creat și operat botnetul, denumit 911 S5, de pe aproximativ 150 de servere din întreaga lume.
Rețeaua botnet a intrat în peste 19 milioane de adrese de protocol internet (IP) din aproape 200 de țări, a precizat DOJ.
O adresă IP este un cod unic care identifică un dispozitiv pe internet sau în rețea.
Botnetul a fost folosit pentru a efectua atacuri cibernetice, fraude pe scară largă, exploatarea copiilor, hărțuire, amenințări cu bombă și încălcări ale exporturilor, a precizat DOJ.
SUA a estimat că peste o jumătate de milion de cereri frauduloase de asigurare de șomaj au provenit de la adrese IP compromise, ceea ce a dus la o pierdere de peste 5,9 miliarde de dolari.
De asemenea, rețeaua a permis infractorilor cibernetici să cumpere bunuri cu carduri de credit furate sau să spele bani, a precizat DOJ.
Wang ar fi vândut accesul la adresele IP și a primit aproximativ 99 de milioane de dolari, a precizat DOJ.
Acesta ar fi cumpărat proprietăți în SUA, St Kitts și Nevis, China, Singapore, Thailanda și Emiratele Arabe Unite.
Bunuri în valoare totală de aproximativ 60 de milioane de dolari au fost confiscate sau identificate în vederea confiscării, inclusiv un Ferrari, un Rolls-Royce și mai multe ceasuri, a declarat DOJ.
Agențiile de aplicare a legii din Singapore și Thailanda, precum și gigantul tehnologic Microsoft, s-au numărat printre organizațiile care au ajutat în cadrul anchetei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.