"Se cam ascunde în genomul uman", spune Aris Katzourakis de la Universitatea din Oxford. Există două exemple ale virusului dispărut de mult timp ascunse în fiecare om în viață.
Virușii fosili sunt foarte diferiți de cei care ne infectează cu orice, de la Covid-19 la răceala comună.
Virusurile moderne tind să fie retrovirusuri, care inserează în mod activ copii ADN ale genelor lor ARN în genomul celulelor pe care le infectează. Între 5% și 10% din genomul uman este format din "ADN nedorit" provenit de la retrovirusuri.
Virușii fosili recent descoperiți aparțin unui grup străvechi de viruși cunoscuți de oamenii de știință sub numele de Mavericks.
Urme de virus Maverick fosilizat au fost identificate în trecut la pești, amfibieni și reptile, dar despre singurul exemplu cunoscut anterior de ADN Maverick la mamifere se crede că a fost contaminat de la pești.
COVID-19. Vaccinurile modifică ADN-ul? Cum funcționează serurile
Într-o nouă lucrare care documentează descoperirea, Katzourakis și co-autorul lucrării, Jose Gabriel Nino Barreat, scriu că unul dintre virusurile Maverick a fost introdus în genomul unuia dintre strămoșii noștri îndepărtați cu cel puțin 105 milioane de ani în urmă.
"Estimăm în continuare vârsta strămoșului viral la aproximativ 268 milioane de ani. Rezultatele noastre oferă dovezi pentru unele dintre cele mai vechi integrări virale în genomul uman și informații despre interacțiunile vechi ale virusurilor cu strămoșii mamiferelor din zilele noastre. Nu există atât de multe virusuri non-retrovirale în genomul nostru", a declarat Katzourakis pentru New Scientist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.