„Excelența Sa, Mukhtar Babayev, a fost numit președinte desemnat al celei de-a 29-a sesiuni a conferinței partidelor”, a anunțat Rashad Allahverdiyev, oficial al Ministerului Ecologiei și Resurselor Naturale din Azerbaidjan. Mukhtar Babayev a lucrat mulți ani la compania Socar.
Anul trecut, Emiratele Arabe Unite, gazde COP28, l-au ales pe sultanul Al Jaber, șeful companiei naționale Adnoc, pentru a prezida conferința ONU, care s-a încheiat în decembrie la Dubai cu un apel istoric pentru o „tranziție” de la combustibilii fosili, prima dată când un COP a lansat un astfel de îndemn.
„Vom lucra cu președințiile COP29 și COP30 (în Brazilia), precum și cu structurile de resort ale ONU, pentru a realiza succesul istoric și transformator al COP28 și pentru a menține obiectivul de 1,5°C”, președinția COP28 într-un mesaj postat pe rețeaua X. Guvernul azer l-a numit, de asemenea, pe ministrul adjunct de externe Yalchin Rafiyev ca negociator șef pentru COP29.
16 ani la Socar
COP-urile sunt organizate în fiecare an într-o zonă diferită, iar țările gazdă sunt desemnate prin consens de statele din regiunea respectivă. În 2023, țările asiatice au desemnat Emiratele, iar anul acesta, după luni de blocaj, în sfârșit Azerbaidjanul a fost desemnat de țările est-europene, printre care și Rusia.
Babayev a lucrat din 1994 până în 2003 în Departamentul de Relații Economice Externe al Socar (Compania de Stat Petrol a Republicii Azerbaidjan), compania națională de petrol și gaze a țării, înainte de a se muta la Departamentul de Marketing și Operațiuni Economice. Din 2007 până în 2010, a fost vicepreședinte responsabil cu ecologie la compania de petrol și gaze. Din 2019 este ministru al Ecologiei și Resurselor Naturale.
Președinții COP, din punct de vedere istoric, au fost toți miniștri sau diplomați, până în 2023. Sultan Al Jaber este președintele Adnoc, unul dintre cei mai mari producători de gaze și petrol din Golf, toate prin faptul că și-a reprezentat țara de mai multe ori la COP și prin care conduce compania de energie regenerabilă din Emirate, Masdar.
Baku a fost una dintre capitalele mondiale ale petrolului la începutul secolului al XX-lea, explică AFP Francis Perrin, specialist în energie la Institutul de Relații Internaționale și Strategice. Țara a dezvoltat zăcăminte mari de petrol și gaze în Marea Caspică încă din anii 1990, continuă el. Astăzi, gazul a devenit mai important decât petrolul pentru Azerbaidjan, membru al OPEC+, exportat în principal în Europa.
„Țara rămâne astăzi foarte dependentă de hidrocarburi, care reprezintă puțin mai puțin de 50% din PIB-ul său, puțin mai mult de 50% din veniturile sale bugetare și puțin mai mult de 90% din veniturile sale din export”, adaugă Francis Perrin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.