Acțiunile europene au înregistrat o creștere semnificativă, în timp ce pe Wall Street s-a produs o corecție a pieței. Totul cu un ecart de performanță fără precedent. Scăderea acțiunilor americane a fost însă atenuată de creșterea obligațiunilor de stat americane (Treasuries).
Aceasta este realitatea zilei. Dar cu doar câteva luni în urmă, în urma alegerii lui Donald Trump, totul indica o continuare a supraperformanței acțiunilor americane. Și totuși, s-a întâmplat exact opusul. Europa a depășit Statele Unite. Și într-o manieră fără precedent.
Un ecart de performanță fără precedent
În primul trimestru, indicele european de referință, STOXX Europe 600, a crescut cu 5,2%, susținut de stimulentele fiscale din Germania și de perspectiva creșterii bugetelor militare în toate țările europene. În schimb, S&P 500 a scăzut cu 4,6%, afectat de corecțiile din sectorul tehnologic și de reînnoirea temerilor legate de recesiune în Statele Unite.
La această evoluție se adaugă și fluctuațiile valutare. Dolarul a scăzut de la începutul anului, iar euro a câștigat 4,5% față de dolar din 1 ianuarie. Astfel, exprimat în dolari, primul trimestru al anului 2025 marchează cel mai mare ecart de performanță înregistrat vreodată între acțiunile europene și cele americane. O supraperformanță de aproximativ 15 puncte, conform datelor compilate de Bloomberg.
Pentru acțiunile americane, aceasta reprezintă o oprire bruscă. Este primul declin al S&P 500 din trimestrul trei al anului 2023. Totuși, este doar al doilea trimestru negativ pentru S&P 500 din ultimele zece. De fapt, ascensiunea acțiunilor americane a fost impresionantă în ultimii doi ani, iar această corecție pare sănătoasă, având în vedere nivelurile tensionate ale evaluărilor.
La nivel sectorial, consumul discreționar (-11,1%) și tehnologia (-8,5%) au tras Wall Street în jos. În Europa, sectorul financiar (+17,2%) și cel industrial (+11,1%) au impulsionat indicii. Sectorul industrial, care include companiile de apărare, a fost vedeta burselor europene de la începutul anului. Rheinmetall a crescut cu 115%, Thalès cu 77%, iar Leonardo cu 73%.
Revenirea strategiei 60/40
Pe piața americană, alt element interesant este performanța obligațiunilor de stat (Treasuries). În acest trimestru, obligațiunile au crescut, în timp ce acțiunile au scăzut. Este o premieră după cinci ani. Analizând toate trimestrele din această perioadă, observăm mai întâi că S&P 500 a înregistrat puține scăderi trimestriale. Apoi, fiecare scădere a acțiunilor a fost însoțită de o scădere a obligațiunilor. Acesta a fost tiparul din 2022, ultimul an negativ pentru piețele de acțiuni, când inflația a dus la creșterea ratelor dobânzilor, iar această creștere a redus evaluările acțiunilor.
Acest trimestru marchează, așadar, o ruptură față de această dinamică. Este o veste bună pentru portofoliile 60/40 – structura tradițională formată din 60% acțiuni și 40% obligațiuni. Revenirea la corelația negativă dintre acțiuni și obligațiuni înseamnă că pierderile din acțiuni sunt compensate de câștigurile din obligațiuni, reducând astfel volatilitatea portofoliilor. Aceasta reflectă o perioadă în care temerile privind creșterea economică determină investitorii să adopte o strategie de tip risk-off, vânzând acțiuni pentru a se refugia în obligațiuni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.