"Lulo Rose", de 170 de carate, ar putea fi cel mai mare diamant recuperat în ultimele trei secole, a declarat în iulie compania australiană Lucapa Diamond Co. Acesta va fi pus în vânzare, împreună cu alte pietre brute, exclusiv pentru clienții înregistrați, de la 24 octombrie până la 14 noiembrie, a declarat vineri Sodiam într-o declarație trimisă prin e-mail.
Printre pietrele prețioase care vor fi scoase la vânzare se numără, de asemenea, trei pietre simple cu o greutate cuprinsă între 112 carate și 160 de carate.
Citește și:
Cutremur pe piața diamantelor din cauza războiului
Războiul declanșat în Ucraina de Vladimir Putin a dus la o schimbare profundă pe piața diamantelor.
Marile case producătoare de bijuterii și comercianții au început să ocolească diamantele rușilor de teamă că banii sunt folosiți pentru invadarea Ucrainei.
O serie producători de bijuterii de lux, inclusiv brandul american Tiffany & Co, producătorul elvețian de ceasuri și bijuterii Chopard, Signet, cel mai mare retailer de bijuterii cu diamante, și Pandora, cel mai mare bijutier din lume, au emis declarații în care afirmă că nu vor mai cumpăra diamante de origine rusă, scrie The Guardian.
Rusia produce aproximativ 30% din diamantele lumii, dintre care 98% sunt extrase și vândute de Alrosa, un imens monopol minier care are legături strânse cu Kremlinul. O treime din Alrosa este deținută de guvernul central, iar o altă treime de guvernele regionale - republica rusă Yakutia și administrațiile sale. Compania aduce profituri semnificative pentru acționarii săi guvernamentali, raportând vânzări de 4,16 miliarde de dolari în 2021, ceea ce a dus la un profit net de 91 de miliarde de ruble (943 de milioane de dolari). Putin a declarat în trecut că aceasta "oferă venituri serioase bugetului federal și bugetului regional".
Surpriză neașteptată pe piața diamantelor
Consiliul pentru bijuterii responsabile (RJC) - unul dintre organismele de supraveghere din domeniu - a fost înființat pentru a contribui la reglementarea sectorului, la îmbunătățirea reputației acestuia, la promovarea aprovizionării responsabile și la eliminarea "diamantelor de conflict" din lanțurile de aprovizionarem însă acesta a tăcut după declanșarea conflictului, motiv pentru care mai multe mari companii au ieșit din acest grup.
Într-o declarație, Richemont, proprietarul Cartier, spune că părăsește organizația în semn de protest. "Richemont și casele sale nu doresc să fie membri ai unei organizații industriale care include companii care contribuie la finanțarea conflictelor și a războaielor".
Reprezentanții Pandora au declarat că firma părăsește consiliul după 12 ani ca membru, din cauza "eșecului său de a suspenda calitatea de membru al companiilor rusești și certificările de afaceri responsabile și de a îndemna membrii săi să suspende afacerile cu Rusia". Pandora solicitase anterior ca RJC să ia astfel de măsuri".
Proprietarul Kering, proprietarul Gucci și Balenciaga, a declarat că marca "nu dorește să fie asociată în niciun fel cu practici comerciale care contribuie la o susținere a războiului".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.