Proiectul de lege propus de Ministerul Muncii spune că schemele de pensii ocupaţionale vor fi furnizate de administratori cu consultarea angajaţilor, angajatul având dreptul de a propune o schemă, singur sau prin asociere cu alţi angajatori.
Până la 15% poate reprezenta contribuţia la un fond de pensii ocupaţionale, suma fiind calculată din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care aderă la un fond de pensii ocupaţionale.
Nu se pot face reţineri din salariu pentru contribuţii la o astfel de schemă fără acordul scris al persoanei respective.
Iată ce prevede proiectul propus de Ministerul Muncii, care a integrat câteva condiţii cumulative:
a) participantul a împlinit vârsta de 60 de ani;
b) au fost plătite contribuţii minimum 7 ani;
c) activul personal este cel puțin egal cu suma necesară obţinerii pensiei ocupaţionale minime prevăzute prin normele adoptate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
De asemenea, în cazul în care participantul beneficiază de pensie de invaliditate pentru afecţiuni care nu mai permit reluarea activităţii, poate primi suma existentă în contul său ca plată unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani.
Acest proiect de lege se află în dezbatere publică urmând ca apoi să intre pe ordinea de zi a Comisiei de muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.
Citește și: Dreptul la pensie. Se poate pierde dacă nu se respectă o condiție
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.