"Aş vrea să profit de faptul că sunt domnii prefecţi prezenţi aici, la această videoconferinţă, să transmit clar un mesaj că la sfârşitul acestui an lansăm un program special pentru unităţile administrativ-teritoriale, un program multianual din Fondul de modernizare, complementar cu cel de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectele Europene. Ca să fie foarte clar, este alt program, prin care încurajăm practic şi deschidem call-uri de proiecte, probabil finanţate 100%, pentru unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice de montare a panourilor fotovoltaice pentru creşterea autoconsumului", a precizat ministrul.
El a menţionat că programul ar urma să fie implementat efectiv din primăvară, iar apeluri de proiecte vor fi lansate şi în anii următori.
"Practic, ne dorim ca, odată ce ieşim cu evaluările în această iarnă, din primăvară, UAT-urile să poată şi instituţiile publice să treacă, practic, la faza de implementare a acestui program şi să fim pregătiţi mai bine pentru perioadele următoare. Vor fi în fiecare an call-uri de proiecte pe acest domeniu pentru UAT-uri şi pentru instituţiile publice, separat, tocmai pentru a nu intra în competiţie cu companiile, cu întreprinderile mici şi mijlocii sau cu producătorii de energie electrică", a menţionat Popescu.
Să trecem pe păcură
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a pledat joi, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, pentru urgentarea extinderii reţelei de gaze naturale, astfel încât să fie înlocuită păcura ca agent termic.
"Sunt localităţi precum Vatra Dornei, Brad, dacă nu mă înşel, care au în continuare asigurată termia pe bază de păcură. S-au făcut eforturi să ajungem cu reţeaua de gaze până în proximitatea localităţilor. Din Fondul de modernizare nu se poate face în aşa fel încât şi acolo să renunţe la folosirea păcurei ca element de încălzire? (...) Cred că ar fi important ca domnii prefecţi de la Suceava, Hunedoara şi Mehedinţi să prezinte o situaţie clară legată de demersurile care s-au făcut şi să ne spună care sunt planurile de viitor în acest sens, deoarece, cel puţin din 2021, tot discutăm de aceste situaţii şi ele nu au demarat încă", a afirmat premierul.
Sumele pot fi suplimentate
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că prin Fondul de modernizare se finanţează reţelele de transport şi distribuţie, iar sumele pot fi suplimentate dacă este necesar.
"Pentru distribuitorii de energie electrică şi gaze naturale s-au deschis deja call-uri de proiecte. Acolo este deja aprobat, în Fondul de modernizare, 1.100.000.000 de euro, un program multianual prin care pot accesa banii. Dacă este nevoie de suplimentare, sigur, special pentru reţelele de distribuţie, pentru marile oraşe, acolo unde există consum, putem pune din Fondul de modernizare, putem aloca bani suplimentari", a precizat Popescu.
El a menţionat că Transgaz a depus deja o serie de proiecte pentru extinderea reţelei de transport de gaze.
"Conducta Tuzla-Podişor, conducta de la Prunişor, în judeţul Mehedinţi, Orşova, Caransebeş, Jupa, deci, practic, Mehedinţiul şi Caraş-Severinul s-a depus proiectul. S-a eliberat şi autorizaţia de construcţie de către Ministerul Energiei. La Tuzla-Podişor şi acolo este eliberată autorizaţia de construcţie de către noi. Practic, Transgazul îşi urmează planul de investiţii şi, pe măsură ce are proiecte gata, accesează direct Fondul de modernizare, pentru că este practic monopol de stat şi nu are nevoie de call-uri de proiecte. La distribuţie, în schimb, fiind mai mulţi distribuitori, acolo este un call de proiecte, dar este dedicat numai lor, distribuitorilor de energie electrică şi gaze naturale", a spus el.
Citește și Noi decizii pentru prosumatori. Anunțul ANRE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.