După lungi tergiversări acum apare un nou impediment în exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.
Greenpeace atacă în instanță PUZ-ul emis pentru acest proiect. Organizația de mediu spune într-un comunicat că sunt chemate în judecată autoritățile și companiile OMV Petrom și Romgaz pentru nereguli grave în procesul de aprobare a PUZ-ului dedicat proiectului de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep.
ONG-ul susține că Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a emis avizul de mediu cu încălcarea prevederilor legale. Avizul pentru infrastructura proiectului de la malul Mării Negre a fost eliberat fără efectuarea unor studii cruciale pentru aprecierea corectă a riscurilor implicate. APM Constanța a acordat avizul de mediu fără studiu de evaluare adecvată a impactului asupra mediului, fără studiile privind impactul asupra sănătății populației, corpurilor de apă, schimbărilor climatice și fără evaluarea impactului transfrontalier, astfel cum sunt solicitate prin reglementări naționale, unionale și internaționale.
OMV Petrom afirma la începutul anului că în ceea ce priveşte proiectul Neptun Deep îşi propunea ca în 2024 finalizarea atribuirii principalelor contracte, concentrarea pe activităţile de obţinere a permiselor, demararea lucrărilor de construcţie şi a pregătirilor în vederea forării primei sonde în 2025.
Într-un comunicat al Romgaz din vara anului trecut se spunea că prima producție este estimată pentru anul 2027. Proiectul va putea atinge un platou de producţie de aproximativ 8 miliarde metri cubi, timp de aproape 10 ani ceea ce va face România cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.