”Venim ușor ușor spre tradiție, vrem să ne întoarcem la comunitățile locale, să încetinim procesul de depopulare și să aducem România înapoi acasă. Să scoatem la lumină tradiția, portul popular, produsele populare, să respectăm natura. Managementul prin custodie a ariilor protejate nu a reușit lucrul acesta”, a declarat șefa ANANP.
Ea a precizat că în circa trei săptămâni vor fi inventariați producătorii din ariile naturale protejate. Deja proiectul Agenției de promovare a acestor produse a obținut finanțare europeană, iar în octombrie ar putea fi finalizată lista producătorilor autorizați din ariile naturale.
Adi Croitoru a spus că acest proiect va fi dus la capăt indiferent de situația juridică a ANANP în condițiile în care legea prin care a fost înființată Agenția a fost declarată neconstituțională. Croitoru a spus că, după ce Curtea Constituțională va publica motivarea deciziei, legea va fi pusă în concordanță cu aceasta, iar Agenția va funcționa în continuare. ”Nu cred că va spune că este neconstituțional ca statul să-și administreze ariile protejate. Nu se poate așa ceva”, a spus șefa ANANP.
Citește și: Festivalul ariilor protejate. Să-i învățăm pe străini ce înseamnă România
Ea a explicat că renunțarea la managementul ariilor protejate prin custozii reprezentați de ONG-uri și înlocuirea lor cu ANANP nu reprezintă o schimbare radicală întrucât și până acum au existat arii naturale protejate fără custozi, în număr de 265, care erau deja în administrarea statului.
Adi Croitoru a explicat că, până acum, managementul prin custozi nu a reușit să ducă la proiecte prin care cei care să fie stimulată comercializarea produselor naturale din ariile protejate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.