„În primul rând trebuie să purtăm mască și să ne limităm ieșirile din casă. În al doilea rând la poluarea aceasta cu microparticule să luăm în considerare că acest nor aduce și particule care sunt poate toxice și care pot să ne pună la un sistem de risc oncologic să zicem așa.
De aceea purtatul măștii devine indispensabil în perioada aceasta până acest nord trece. Deci, poluarea cu microparticule și poluarea cu substanțe, cu noxe toxice, în special în zonă un oncologică trebuie să avem foarte mare grijă. Recomandăm ca perioada aceasta să se limiteze ieșitul din casă şi purtatul obligatoriu al măştii", recomandă un medic, citat de Antena 3.
Vulcanul de pe insula La Palma din arhipelagul Canare a început să expulzeze din nou lavă şi fum, după ce oamenii de ştiinţă declaraseră luni că activitatea acestuia încetinise până aproape de oprire, iar locuitorii dintr-o zonă de pe malul estic al insulei primiseră ordin să rămână în izolare în spaţii interioare pe măsură ce lava care se scurgea dinspre Cumbre Vieja se apropia de ocean, informează Reuters.
Institutul de vulcanologie Involcan din Insulele Canare a confirmat reluarea erupţiei pe Twitter, în timp ce martori oculari au declarat pentru Reuters că au văzut o coloană de fum alb ridicându-se din conul vulcanului după câteva ore de calm. Involcan şi Institutul Naţional Geografic declaraseră luni mai devreme că exploziile din jurul vulcanului Cumbre Vieja slăbiseră în intensitate, însă calmul a fost de scurtă durată, iar erupţia s-a reluat cu puţin înainte de ora locală 11:00 (10:00 GMT).
Citește și VIDEO. Vulcan din insulele Canare a erupt sute de metri în aer. Localități întregi, evacuate
Locuitorii din zonele costiere San Borondon, Marina Alta, Marina Baja şi La Condesa au primit ordin de izolare, în condiţiile în care lava de 1.250 grade Celsius poate să ajungă în apele Oceanului Atlantic în următoarele ore, existând un risc de explozii şi de formare a unor nori de gaze toxice deasupra insulei, "Oamenii trebuie să urmeze îndrumările autorităţilor şi să rămână în casele lor cu uşile şi ferestrele închise", au declarat serviciile de urgenţă din Insulele Canare pe contul lor de Twitter.
De la debutul erupţiei vulcanului, la data de 19 septembrie, fluxul de lavă neagră a cuprins o suprafaţă de peste 230 de hectare, a indicat Serviciul de monitorizare prin satelit al Uniunii Europene, Copernicus, înghiţind sute de case, dar şi drumuri, şcoli, biserici şi plantaţii de banane şi conducând la evacuarea a mii de persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.