Nordzucker a precizat că, în primul semestru, profitul său net a scăzut cu 86% în ritm anual, până la 11,6 milioane euro, în timp ce vânzările au scăzut cu 18% până la 689,6 milioane euro.
Anterior, şi Suedzucker, cel mai mare producător de zahăr din Germania, a avertizat şi el că rezultatele sale vor fi inferioare în acest an din cauza preţului scăzut al zahărului.
"Pierderile par inevitabile pentru Nordzucker Group în actualul exerciţiul financiar din cauza preţului scăzut al zahărului. Având în vedere preţurile preconizate, pierderi şi mai substanţiale sunt aşteptate în exerciţiul financiar următor", a informat Nordzucker într-un comunicat de presă.
Uniunea Europeană şi-a liberalizat piaţa zahărului în luna septembrie 2017, punând capăt sistemului de preţuri minime garantate şi cote de producţie. În plus, producătorii europeni au dobândit libertatea de a se extinde şi a exporta mai mult zahăr. Însă apariţia unui scenariu negativ i-a făcut pe producătorii europeni expuşi la preţurile globale, care în luna septembrie au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani din cauza unor pieţe mondiale supra-aprovizionate.
"Principalul motiv al declinului afacerilor a fost o scădere semnificativă a preţului de vânzare la zahăr. Ne aşteptăm ca preţurile să continue să scadă. Amploarea acestui declin a fost influenţată de supraproducţia şi subvenţiile, în special în India", a precizat Nordzucker.
În paralel, vremea secetoasă înregistrată în această toamnă în Germania şi alte părţi ale Europei a amânat debutul lucrărilor de recoltare a sfeclei de zahăr, care ar urma să se încheie abia în luna ianuarie a anului următor cu diferenţe semnificative de producţie între regiuni.
Analiştii se aşteaptă ca piaţa mondială a zahărului să rămână pe surplus timp de cel puţin doi ani, şi chiar mai mult, având în vedere creşterea semnificativă a producţiei în special în India şi Thailanda. Potrivit analiştilor de la Green Pool, în anul 2018/2019 se va înregistra un surplus mondial de zahăr de 5,95 milioane tone, după un surplus uriaş de 11,51 milioane tone în actualul sezon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.