Un comerciant de bijuterii a spus că piatra a fost găsită de muncitorii care săpau o fântână în casa sa din zona Ratnapura, zonă bogată în pietre preționase.
Experții spun că piatra, de culoare albastru pal, are o valoare estimată de până la 100 de milioane de dolari pe piața internațională.
Clusterul cântărește în jur de 510 kilograme sau 2,5 milioane de carate și a fost numit „Safirul Norocului”.
"Persoana care a săpat fântâna ne-a alertat despre niște pietre rare. Mai târziu a am găsit acest imens exemplar", a declarat Gamage, proprietarul pietrei, pentru BBC.
Nu a dorit să-și dea numele sau locația completă din motive de securitate.
Indonezianul, care este un comerciant de bijuterii, a informat autoritățile cu privire la descoperire, dar a fost nevoie de mai mult de un an pentru a curăța piatra de noroi și alte impurități înainte ca aceasta să poată fi analizată și certificată.
Surpriză neașteptată pe piața diamantelor
În timpul procesului de curățare, Gamage a spus că unele pietre au căzut din grup și s-au dovedit a fi safire stelare de înaltă calitate.
Ratnapura, care înseamnă orașul de pietre prețioase în sinhaleză, este cunoscut ca fiind capitala pietrelor prețioase a din Sri Lanka.
Sri Lanka este un important exportator de safire și alte pietre prețioase.
Anul trecut, țara a câștigat în jur de jumătate de miliard de dolari prin exportul de pietre prețioase, diamante tăiate și bijuterii.
Experții subliniază, de asemenea, că, deși specimenul are o valoare ridicată în carate, este posibil ca toate pietrele din interiorul clusterului să nu fie de înaltă calitate.
Descoperirea vine în timp ce industria de bijuterii din Sri Lanka a suferit pierderi ca urmare a carantinei impuse de pandemie.
Cei care lucrează în industrie speră că „piatra Norocului” va atrage acum cumpărători și experți internaționali - deși piatra nu a fost încă analizată și autentificată de experți internaționali independenți.
"Este un specimen special de safir stelat, probabil cel mai mare din lume. Având în vedere dimensiunea și valoarea sa, credem că va interesa colecționarii sau muzeele private", a declarat Thilak Weerasinghe, președintele Autorității Naționale pentru Bijuterii și Bijuterii din Sri Lanka, spus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.