Francesco Zambon a declarat joi că demisia sa intră în vigoare pe 31 martie. El a refuzat să facă alte comentarii în afară de a spune că din punct de vedere „uman și profesional” este imposibil pentru el să-și continue treaba.
Zambon a depus o plângere de etică internă la OMS în mai, după ce a spus că a fost presat de un înalt oficial al organizației să falsifice date pentru a ascunde că Italia nu și-a actualizat planul de pregătire pentru pandemia de gripă din anul 2006.
Zambon a refuzat, iar raportul a fost publicat în cele din urmă, menționând planul învechit și spunând că răspunsul inițial al Italiei la focar a fost „improvizat și haotic”.
COVID-19. OMS, mesaj către OMENIRE: Nu irosiți SPERANȚA
OMS a extras raportul de pe site-ul său web pe 14 mai, la o zi după ce a fost publicat și nu l-a mai republicat niciodată. Scandalul legat de retragerea raportului ocupat primele pagini ale ziarelor care sugerau că OMS a făcut tot posibilul pentru a scuti guvernul italian de critici, jenă și răspundere.
OMS a spus că raportul prezenta „inexactități de fapt”. Agenția a adăugat că a creat alte modalități de evaluare a răspunsurilor țărilor.
Raportul lipsă a făcut parte dintr-o anchetă a procurorilor din provincia Bergamo din Lombardia, care a fost una dintre cele mai afectate provincii din epicentrul focarului european.
Procurorii investighează vina penală pentru teribilul număr al cazurilor de coronavirus din Italia, dacă lipsa de pregătire a contribuit la aceasta și dacă chiar și planul din 2006 a fost vreodată pus în aplicare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.