Mariano Isacama, liderul băștinașilor Kakataibo, dispăruse de câteva săptămâni înainte ca trupul său să ajungă duminică pe malul unui râu din regiune. Reprezentanții Kakataibo au declarat că acesta a fost împușcat de producătorii și traficanții de cocaină.
Dispariția sa a declanșat o anchetă a autorităților, deși indigenii avertizează acum că ar putea lua justiția în propriile mâini.
„Dacă nu își fac datoria, avem garda noastră indigenă, avem săgeți și sulițe”, a declarat Marcelo Odicio, un membru Kakataibo, în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că autoritățile trebuie să-i alunge pe traficanți din jungă.
Isacama a primit amenințări aproape constante din partea traficanților de droguri care cultivă frunze de coca în zonă, potrivit acestuia.
Conform spuselor sale, traficanții oferă bani grupurilor indigene care trăiesc adesea din agricultura, în schimbul permisiunii de a opera pe teritoriile lor. Atunci când ofertele sunt respinse, încep amenințările, a spus Odicio.
Șase șefi Kakataibo au fost uciși în ultimii patru ani și alți zeci de lideri indigeni din regiune au fost uciși în ultimul deceniu, a spus el.
Cultivarea plantei coca este legală în Peru și poate consumată în forma sa brută (prin mestecarea frunzelor) sau preparată într-un ceai, folosite de obicei pentru a trata răul de altitudine. Cu toate acestea, aproximativ 90% din recolta de frunze de coca din Peru este destinată producției de cocaină, conform estimărilor poliției.
Peru este unul dintre principalii producători de coca și cocaină, alături de Columbia, iar regiunile mai puțin populate ale țării au devenit atractive pentru traficanții de droguri. Plantațiile de coca din regiunea Aguaytia, unde se găsește tribul Kakataibo, au crescut cu aproximativ 3% anul trecut, în ciuda faptului că acoperă o suprafață mai mică la nivel național.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.