Povestea canadianului este ca un scenariu de film
Acum, Spavor este condamnat la 11 ani de închisoare, după ce sentința a fost pronunțată la sfârșitul săptămânii trecute.
Infracțiunea pentru care Spavor a fost găsită vinovat, după ce a fost ținut practic în izolare fără posibilitatea de a comunica, din decembrie 2018, a fost aceea de a fi divulgat secrete de stat, inclusiv imagini, către un fost diplomat canadian care este și acesta închis.
Procesul său, desigur, s-a desfășurat în spatele ușilor închise, fără ca nimeni să înregistreze ceea ce s-a spus. Canadianul nu și-a putut chema proprii martori sau un avocat care să îl apere, cu atât mai mult punând sub semnul întrebării sistemul sub care a fost reținut fără cauțiune și practic fără niciun vizitator în afară de scurte întâlniri ocazionale cu ofițeri consulari canadieni și toate acestea înainte ca pandemia de COVID-19 să ofere un pretextul perfect pentru întreruperea completă a contactului lui Michael Spavor cu oricine din afara închisorii.
Aparent un extrovertit și întotdeauna super-prietenos, Spavor, acum în vârstă de 45 de ani, nu s-a înghesuit să dea detalii despre atrocele lider de la Phenian.
Spavor a participat la cea mai efervescentă petrecere a lui Kim Jong-Un, cu ocazia împlinirii vârstei de 30 de ani, petrecere la care a participat și Dennis Rodman care i-a cântat ”La mulți ani” liderului de la Phenian.
Spavor, a cărui agenție de turism a gestionat detaliile vizitei, a avut șansa de a fi unul dintre puținii occidentali care l-au cunoscut pe Kim.
Ce pățesc cetăţenii care încalcă măsurile sanitare din Coreea de Nord
Călătoria din ianuarie 2014 este cea mai memorabilă pentru că Rodman i-a cântat „La mulți ani” liderului nord-corean, care își moștenise poziția cu doar doi ani mai devreme, după moartea tatălui său, Kim Jong Il, în decembrie 2011.
Spavor a povestit cu acea ocazie că evenimentul a fost o petrecere pe cinste care a durat trei zile și care cu siguranță a fost ”cea mai uimitoare experiență pe care am avut-o în viața mea”.
Canadianul a spus că era conștient că: ”Trebuie să fi existat o grămadă de ofițeri de informații din serviciile multor state”. Dar chinezii, a explicat el, „au fost, desigur, profund suspicioși față de el și de cei pentru care au presupus că lucrează”.
Spavor poate să facă apel împotriva sentinței, dar atât el, cât și Michael Kovrig sunt priviți ca pioni într-un joc de putere mult mai mare.
Amândoi au fost ridicați aproape imediat după arestarea de la Vancouver din 2018 a lui Meng Wanzhou, directorul financiar al gigantului tehnologic chinez Huawei, la cererea americană de extrădare din Canada. Cvazi liberă după ce a plătit o cauțiune de 7,5 miliarde de dolari, Meng Wanzhou nu merge nicăieri fără escortă, trebuie să poarte o brățară pentru gleznă și trebuie să se întoarcă la locuința sa de lux, noaptea. Audierile de la Vancouver tocmai s-au încheiat și se așteaptă ca instanța să decidă în două luni dacă o va trimite în SUA pentru a fi judecată pe baza acuzațiilor de încălcare sancțiunilor care interziceau comerțul cu Iranul, afirmații regăsite în declarațiile HSBC Holdings.
În timp ce relațiile dintre SUA și China se deteriorează pe fondul disputelor militare și comerciale, cazul este o problemă internațională explozivă, având în vedere acoperirea globală a gigantului tehnologic Huawei. Spavor și Kovrig nu pot decât să spere că instanța se pronunță în favoarea lui Meng și Huawei, și că va denunța cu fermitate arestarea ei ca fiind una motivată politic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.