Însă, de mâine, 3 octombrie, Norvegia, la fel ca și ceilalți vecini occidentali ai Rusiei, își va închide granițele pentru mașinile cu numere de înmatriculare rusești.
Acest lucru elimină și ultima posibilitate pentru cetățenii ruși de a intra direct pe teritoriul zonei Schengen sau al Uniunii Europene.
Din 20 februarie 2022, rușii nu mai pot merge pe teritoriul țărilor europene cu avionul iar traficul de marfă nu mai există iar vizele Schengen nu se mai eliberează decât cu câteva excepții.
Citește și:
Rusia curtează din nou Uniunea Europeană
Noua cortină de fier coborâtă de țările europene afecrează atât schimbrurile comerciale ale Rusiei cu UE dar și simpli cetățeni.
Inerdicțiile europene au luat o turnură mai puțin obișnuită în luna septembrie a acestui an. O rusoaică ce își cumpărare o mașină Mercedes din Germania a fost oprită de vameși înainte să se urce pe un feribot cu destinația Rusia iar autoturismul a fost confiscat. Baza legală a acestei acțiuni a fost dată de cel de-al optulea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene care a interzis importul de bunuri de mare valoare în Rusia iar lista include și vehicule dar și diverse produse de înaltă tehnologie.
Citește și:
Băncile rusești vor avea parte de un declin abrupt al profitului pe parcursul anului viitor
Noua cortina de fier a căzut
Noua corttină de fier cade la mai bine de un an și jumătate de la declanșarea invaziei Ucrainei de către Rusia. Spațiul aerian european a fost închis pentru avioanele rusești în februarie 2022, iar de atunci nu au mai existat zboruri directe între Rusia și UE. Traficul de mărfuri a fost supus unor restricții treptate, iar în prima jumătate a acestui an, practic s-a oprit complet. O parte dintre consulatele europene au fost închise, cererile de viză au fost restricționate, iar eliberarea vizelor turistice Schengen a fost suspendată în majoritatea statelor membre ale UE.
Citește și:
Ce a făcut de fapt Prigojin în ultimele sale zile
Începând cu 12 septembrie 2022, eliberarea simplificată a vizelor pentru cetățenii ruși a fost suspendată. Această cooperare cu Moscova este în funcțiune din 2006, când Vladimir Putin și liderii de atunci ai Uniunii Europene au convenit asupra ei la Soci. În lipsa acesteia, evaluarea, împreună cu posibila prelungire, poate dura până la 45 de zile, prețul vizei crește de la 35 de euro la 80 de euro. În august 2022, s-a sugerat chiar interzicerea la nivelul UE a intrării cetățenilor ruși pe teritoriul Uniunii Europene, dar acest lucru nu s-a întâmplat în cele din urmă.
Citește și:
OPEC intră într-o spirală a morții. Motivele invocate de analiști
Câți ruși au intrat în Europa în ultimele șapte luni
Potrivit Frontex, în primele șase luni de război, de la 24 februarie până la sfârșitul lunii august 2022, aproape un milion de cetățeni ruși au ajuns în țările UE care se învecinează cu Rusia. Potrivit factorilor de decizie europeni, această situație a pus în mare pericol securitatea Uniunii Europene. În același timp, în realitate, sosirea rușilor în Europa chiar a scăzut drastic în comparație cu anii precedenți. Potrivit datelor europene, de exemplu, în 2019, anul dinaintea epidemiei Covid-19, au fost eliberate 4 milioane de vize Schengen pentru ruși. Între timp, cetățenii chinezi au primit mai puțin decât atât, aproape 3 milioane de vize. Finlanda a eliberat cele mai multe vize pentru cetățenii ruși în 2019: aproape 782 de mii. Finlandezii au fost urmați de Spania în eliberarea de vize, urmată de Italia, Franța, Grecia, Germania, Republica Cehă și Polonia.
Unele dintre consulatele europene sunt închise sau funcționează doar într-o măsură limitată. Majoritatea țărilor Uniunii Europene au suspendat, de asemenea, eliberarea vizelor turistice, care reprezentau majoritatea cererilor de viză Schengen.
Citește și: Putin ar putea avea un nou aliat din Europa
Statele baltice, Finlanda, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Belgia și altele au făcut acest lucru. În acest moment, rușii care au nevoie de o viză pentru una dintre aceste țări, trebuie mai întâi să meargă într-una dintre țările foste sovietice din jur - de obicei Kazahstan sau Georgia, dar obținerea permisului nu rezolvă nici măcar problema intrării. Astfel, aceste opțiuni rămân deschise doar pentru cei mai bogați, care își permit să viziteze un consulat spaniol în Kazahstan, și să poată plăti apoi călătoria foarte scumpă, de tranzit spre Europa, de obicei prin Turcia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.